Stockholms universitet

Johan Rockström tilldelas Tylerpriset

Johan Rockström, föreståndare för Potsdaminstitutet för klimatforskning i Tyskland samt professor vid Stockholms universitet och tidigare föreståndare för Stockholm Resilience Centre, tilldelas världens främsta miljöpris.

Tylerpriset är kanske världens främst priser för insatser inom miljövetenskap, miljöhälsa och energi.  Priset är på 250 000 amerikanska dollar och kallas ibland för ”Nobelpriset i miljö”. 2024 års pris tilldelas Johan Rockström som är föreståndare för Potsdam Institute for Climate Impact Research i Tyskland för hans banbrytande arbete om ramverket för planetens gränser (se nedan).

 

Professor vid Stockholms universitet

Johan Rockström
Johan Rockström
Foto: Jadranko Marjanovic

Johan Rockström är även professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet. Åren 2007-2018 var han föreståndare för Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet. Det var under den perioden som han och flera kolleger 2009 publicerade den banbrytande studien om planetens gränser (planetary boundaries). Det rör sig om ett ramverk som identifierar de naturliga systemen som stöder mänskligt liv på jorden och de förändringar som säkert kan göras inom dem utan att allvarligt förändra livet på planeten. Johan Rockström och SRC har därefter publicerat flera uppmärksammade studier om planetens gränser.

 

Välciterad forskare och kommunikatör

Johan Rockström är en världens mest citerade forskare. Han har även gjort sig känd som en ledande kommunikatör och debattör kring klimat- och hållbarhetsfrågor. Johan Rockström är medförfattare till flera böcker som “Breaking Boundaries: The Science of Our Planet” som blev en dokumentär på Netflix med David Attenborough. Flera av Johan Rockströms föreläsningar har dessutom fått enorm spridning i sociala medier.

Priset delas ut 17 maj vid en ceremoni Potsdam.

Bland tidigare mottagare av Tylerpriset finns bland andra Bert Bolin, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, och Paul Crutzen, atmosfärskemist vid Stockholms universitet och Nobelpristagare i kemi 1995.

 

Planetens gränser

Planetens gränser (planetary boundaries) integrerar nio system som bestämmer planetens funktion och tillstånd. De möjliggör mänskligt liv och innefattar system såsom rent vatten, ett stabilt klimat och biologisk mångfald. Detta ramverk har hjälpt till att forma allmänhetens svar på klimatförändringar och hållbar utveckling, inklusive FN:s mål för hållbar utveckling. Mänskligheten befinner sig "väl utanför det säkra operationsutrymmet" på sex av de nio planetära gränserna, enligt den senaste uppdateringen om de planetära gränserna, publicerad september 2023 i Science Advances.

Läs mer på Tylerpriset webbplats
Läs mer om Johan Rockström på Stockholm Resilience Centres webb