Stockholms universitet

Många intresserade besökare vid årets studentmässa

När Sixten Björkner, idag student på Institutionen för data- och systemvetenskap, gick på gymnasiet, besökte han mässan med sin klass, precis som över 21 000 elever gjorde vid årets Saco Studentmässa i Kista nyligen.

– Jag tyckte det var väldigt roligt då, jag visste ATT jag skulle plugga vidare men hade aldrig kollat på vilka universitetsprogram som fanns innan vi åkte. Det var värdefullt för mig då att kunna prata med studenter och studievägledare som kunde guida en rätt. 

Sixten Björkner framför en bokhylla.
Studenten Sixten Björkner. Foto: Privat

Några år senare fick han chansen att bemanna Stockholms universitets monter som student. Bäst tyckte han att stämningen var mellan 12 och 15 på dagen, när det var som mest folk. 

 

Trevliga och pålästa besökare

– Folk kom förbi hela tiden och jag kunde prata och diskutera ”nonstop”, vilket jag tycker om. Besökarna var trevliga och många var betydligt mer pålästa än vad jag förväntade mig jämfört med när jag själv var besökare på mässan. När det inte var högt tryck kunde jag även gå runt och prata med övriga utställare och personal och jag uppfattade de flesta som engagerade, kunniga och välkomnande. De i min monter på SU var självklart bäst på detta! 

Vanliga frågor han fick var om sin utbildning, han fick förklara hur studierna går till, och vad som skiljer mellan lärosäten. Han fick även frågor om studentlivet. 

– Vid ett tillfälle blev jag rätt ställd när en kille stannade upp några sekunder och med bestämd ton frågade mig: ”Vad gör du här?”. Jag följde snabbt upp frågan med om han menade ur en filosofisk ståndpunkt och han menade att jag kunde tolka det som jag ville. Jag gav nog ett ganska ointressant svar om att jag var där för att förmedla min vy av hur det är att plugga på Stockholms universitet och han nickade och gick vidare. Det var inte svaret han letade efter men en väldigt intressant fråga som jag hade fått!

Personal framför universitetets monter.
Medarbetare och studentambassadörer framför Stockholms universitets monter på Saco Studentmässa 2023. Foto: Stockholms universitet

På plats i Kista fanns också Marie Nordström, studie- och karriärvägledare och gruppledare på Studentavdelningen. 

 

Intensiv mässa med bra stämning

– Det är första gången jag är med på Sacomässan i Kista, så det var jättekul! Innan pandemin var jag med på mässan i Älvsjö flera år så jag har många positiva erfarenheter från Sacomässor. Även den här mässan kändes väldigt positiv, mycket folk men ändå bra organiserat. Det är såklart en intensiv dag och det gäller att ha bekväma skor och dricka mycket vatten. 

Beskriv stämningen! 

– Bra stämning, många glada och intresserade elever som ställde relevanta frågor. Många var förberedda och hade läst på innan mässan, vilket gör att de får ut mer av mässan. 

Var det någon speciell fråga som besökarna ställde till dig?

– Jag fick mycket blandade frågor, vilka ämnen man kan studera generellt men också en del specifika om vilken utbildning man ska gå om man är intresserad av olika ämnen som ekonomi, psykologi och så vidare. 

Varför tycker du att man ska besöka en sådan här mässa? 

– Det är ett jättebra tillfälle att utforska vilka möjligheter som finns när det gäller eftergymnasiala studier och därmed bli inspirerad till att vilja söka sig vidare till universitetet. På mässan har man möjlighet att prata direkt med representanter från lärosätet. Man kan ställa frågor om våra program, antagningskrav, och andra relevanta detaljer direkt till en person. 

Hur tror du att du minns Saco Studentmässa om ett par månader? 

– Energifyllt, givande och en viktig mässa att delta på! 

Plats: Saco Studentmässa i Kista
När: 29 och 30 november 2023
Antal utställare: 173

Läs mer om vårt deltagande i utbildningsmässor