Stockholms universitet

Nordiskt samarbete ska rädda fjällräven

Ett nytt EU- finansierat samarbetsprojekt ska hjälpa fjällräven att överleva. Flera forskare vid Stockholms universitet deltar i projektet.

Fjällräv på fjället
Stödutfodring och jakt på rödräv är insatser som görs för att rädda fjällräven. Foto: Petter Hällberg

Fjällräven är en akut hotad art som behöver vår hjälp för att överleva. Tidigare insatser för att rädda arten har varit framgångsrika, men den senaste tiden har det saknats pengar till kritiska åtgärder. Nu ställer EU:s gränsöverskridande program, Interreg Aurora, upp med finansiering för myndigheter, universitet och naturvårdsorganisationer i Norge, Sverige och Finland när nya åtgärder vidtas i projektet "Felles Fjellrev – Together for the Arctic fox".

 

Utökat samarbete över utbredningsområdet

På kalfjället och tundran i de tre samarbetsländerna rör sig fjällrävarna obehindrat över landsgränserna. För att följa fjällrävens populationsutveckling på landskapsnivå krävs därför ett internationellt utbyte av information och kunskap. I projektet kommer fjällrävarnas rörelser att dokumenteras med hjälp av GPS-sändare, DNA-provtagning av spillning och viltkameror. Den insamlade informationen gör det också möjligt att utvärdera pågående åtgärder som till exempel de utsättningar av uppfödda fjällrävar som sker i Norge på gränsen till såväl Finland som Sverige.

 

Resurskrävande insatser krävs för att undvika utrotning

Etablerade åtgärder som, till exempel, rödrävsjakt och stödutfodring kräver mycket resurser. Fjällrävens situation kräver samtidigt att sådana insatser fortsätter på både kort och lång sikt. En viktig del i projektet är därför att utvärdera befintliga åtgärder och samarbetsformer för att minimera kostnaderna. Projektet kommer också att utveckla nya verktyg (habitatmodeller) för att ta fram bättre beslutsunderlag inför, till exempel, nya utsättningar av fjällräv eller i syfte att minska förlusterna av fjällrävsvalpar till andra rovdjur.

 

Stödutfodring en kritisk åtgärd

Det övergripande målet i projektet är fortfarande att förbättra fjällrävens bevarandestatus i hela programområdet. Det akuta läget kräver såväl förebyggande insatser som aktiva åtgärder i fält. Stödutfodringen har i kombination med rödrävsjakten och de norska utsättningarna visat sig vara kritiska åtgärder. Stödutfodringen kommer därför utökas i strategiskt utvalda områden i syfte att stärka och knyta ihop isolerade delpopulationer.

 

Svenska fjällrävsprojektet vid Stockholms universitet

En viktig aktör i det nya projektet, och dess föregångare Felles Fjellrev, är forskargruppen Svenska fjällrävsprojektet vid Stockholms universitet. Projektet startades av Anders Angerbjörn vid Stockholms universitet som i mitten av 1980-talet studerade fjällrävens beteende och populationsdynamik i Vindelfjällen. Allt sedan dess har forskare vid universitetet följt fjällrävsbeståendet i den svenska fjällkedjan.

Under perioden november 2023 till oktober 2026 beviljas ”Felles Fjellrev – Together for the Arctic fox” totalt 2,2 miljoner euro. Drygt 400 000 euro av budgeten finns vid Stockholms universitet. Stockholmsforskaran ska bidra med insatser inom främst tre områden:
1. Standardisera genetisk provtagning för beståndsövervakning.
2. Utveckla habitatmodeller i syfte att kartlägga viktiga livsmiljöer. Inventeringar av bytesdjur, konkurrerande arter och angripande rovdjur kommer dessutom att bidra med nya data till modellerna.
3. Utvärdera utsättningar inom det norska avelsprogrammet över nationsgränserna med hjälp av GPS-halsband, fältobservationer, DNA-provtagning av spillning och fotodokumentation med mera.
 

Karin Norén
Karin Norén

Planering pågår nu för sommarens inventering av fjällrävar i den svenska fjällvärlden.
– Inventeringarna kommer att genomföras på liknande vis som tidigare år. Med de medel som Interreg Aurora bidrar med så har vi goda möjligheter att samla in mycket värdefull data som kommer gagna förvaltning av fjällräv, säger Karin Norén som är forskare inom Svenska fjällrävsprojektet vid Stockholms universitet.

Läs mer om Felles Fjellrev – Together for the Arctic fox 
Läs mer om Svenska fjällrävsprojektet vid Stockholms universitet

Läs mer om Interreg Aurora