Stockholms universitet

Ny utställning på Accelerator - om nervsystem, kriser och förvandling

Kris och osäkerhet i mötet med de skärningspunkter som finns mellan nervsystemet och människans inre är i fokus för höstens utställning på Accelerator. I utställningen Dodge and/or Burn har konstnären Lisa Tan bland jobbat utifrån den transformativa, förvandlande potential som uppstår när det man upplever präglas av en kris.

 

Utställningen är en fysisk kopia av en illustrerad graf över en migränattacks fysiologiska organisation, ritad av neurologen och författaren Oliver Sacks. Tan använder den neurologiska avvikelsen migrän som metafor för att på ett upplevelsebaserat sätt animera hennes långa nyfikenhet av hur en individs upplevelser kan förmedlas till andra. Hon arbetar utifrån att konst, liksom sjukdom har förmågan att förändra hur vi förstår oss själva och våra begär på ett avgörande sätt. I konsthallen bjuds besökaren in till att finna egna vägar genom ett system av öppna väggar som sträcker sig över konsthallens båda utställningssalar. De många väggarna skapar olika sammanhängande zoner som innehåller fotografier, objekt, ljud och videoverk.

 

Lisa Tan, vilken känsla vill du skapa i utställningen?

– I utställningens första rum föreställer jag mig känslan att gå igenom en stor flygplats – någonstans utomlands, när man letar efter gaten där man ska kliva ombord och när man försöker förstå var man befinner sig och vart man ska gå.

 

Du har träffat forskare vid Stockholms universitet samtidigt som utställningen tagit form. Hur har det påverkat dig?

– Jag är väldigt fascinerad av forskningen som flera av de personer jag träffat gör. Men extra givande var mötet med Håkan Fischer, professor i Humanbiologisk psykologi. Bland många saker vi talade om i relation till hans forskning, stack frågor om individers upplevelse av sjukdom ut, och även hur man kan förändra de metoder som används när man testar nya behandlingsmetoder.

 

Du rekommenderar besökaren att lyssna på musik under utställningen. Vad ska man lyssna på?

– Lyssna gärna på ” ”Doin’ Time” av Lana Del Rey, som är en cover på gruppen Sublimes version av låten, som i sin tur är en cover på George Gershwins sång ”Summertime” från operan Porgy and Bess (1935). Om du är på rätt plats vid rätt tid kommer du märka en direkt referens till den här sången i utställningen.
Om utställningen på Accelerator:

 

Om Dodge and/or Burn

I en samtid där en världsomfattande kris har övergått i andra hotbilder är en av de centrala frågorna som ställs på Accelerator i höst: hur påverkas den enskildes utveckling av att leva i en tid där omvärldens olika våldsyttringar är ofrånkomliga? Dodge and/or Burn presenterar nya och befintliga verk som på Accelerator kommer samman i en totalinstallation. Utställningen Dodge and/or Burn refererar både till fotografiska mörkrumstekniker som manipulerar en bild genom att skugga eller ljusa upp den. Samtidigt refererar titeln till snabb rörelse, brännande hetta och utmattning.
Läs mer om utställningen

 

Lisa Tan framför tegelvägg
Lisa Tan Foto: Sofía Gallisá Muriente
 

Om Lisa Tan

Lisa Tans arbete genomsyras av personliga narrativ och utmärks av materiell och konceptuell precision. Verken gestaltas i form av installation, fotografi, video, text och andra uttryck. Tan är för närvarande professor i konst vid Konstfack.

Hennes konst har presenterats i separat- och grupputställningar på bland annat Kunstinstituut Melly, Rotterdam (2022), Moderna Museet, Stockholm (2021), Tabakalera, San Sebastian (2021), Whitechapel Gallery, London (2020), MIT List Center (2017), Kunsthall Trondheim (2017), ICA Philadelphia (2016), samt i The Ghost Ship and the Sea Change, på Göteborgs elfte internationella konstbiennal (GIBCA) (2021), Transmediale-festivalen på Haus der Kulturen der Welt, Berlin (2017), Why Not Ask Again?, den elfte Shanghaibiennalen (2016), och Surround Audience, New Museum-triennalen, New York (2015).

 

Om Accelerator

Accelerator är en konsthall där konst, vetenskap och samhällsfrågor möts. Verksamheten är en del av Stockholms universitet, med uppdrag att aktivt samverka med samhället. Accelerator producerar utställningar med internationell och svensk samtidskonst.

Läs mer om Accelerator