Stockholms universitet

Nya indikatorer för att styra företag mot en hållbar framtid

Många företag påstår sig vara hållbara, men när Beatrice Crona, forskare vid Stockholms universitet, granskade hur de mäter hållbarhet visade det sig att de ofta kartlägger fel saker. Nu utvecklar hon verktyg som företag och kapitalförvaltare kan använda för att styra mot en framtid som bevarar förutsättningarna för liv på vår planet.

Öppen gruva med skog i bakgrunden
Mätverktyget Earth System Impact tar hänsyn till såväl utsläpp av växthusgaser som landanvändning, vattenanvändning och var företaget bedriver sin verksamhet. Foto: Mostphotos

Vad driver egentligen mänskligheten att överutnyttja jordens resurser? När forskare på Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet började nysta i den frågan, fick de en insikt: de behövde mer kunskap om den finansiella sektorn. För kapital från investerare har stor betydelse för vilka företag som växer fram, och företagen i sin tur överutnyttjar jordens resurser.

– Vi insåg att vi hade en stor blind fläck. Vi behövde förstå vad som styrde kapitalmarknaden och hur det var kopplat till de planetära gränserna*, säger Beatrice Crona som är professor och vetenskaplig ledare vid Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet.

Forskarna började kartlägga området och när de uppmärksammade pensionsfonder och andra stora kapitalförvaltare på att deras investeringar har stor betydelse för jordens framtid fick de en fråga tillbaka: Hur ska vi göra då? Vad ska vi mäta för att veta att vi investerar i något hållbart?

 

Finanssektorn ser hållbarhet som finansiell hållbarhet

Beatrice Crona
Beatrice Crona Foto: Eva-Lotta Jansson/Azote

Detta blev startskottet för ett mångårigt arbete. Beatrice Crona grävde bland annat ner sig i företagens hållbarhetsrapporter för att förstå vilka hållbarhetsindikatorer de mäter idag. Då fick hon nästa insikt: de indikatorer som finanssektorn använder för att mäta miljöpåverkan har egentligen inget med hållbarhet att göra. De mäter i stället risken att ett företags affärsverksamhet ska ta skada av ett varmare klimat och om det finns en risk att verksamheten kan påverkas negativt av politiska beslut som syftar till att skydda miljön.
– Det finns ett feltänk i systemet. Man mäter de finansiella riskerna, inte hur hållbart företaget verkligen är.

 

Hållbarhet mer än bara koldioxidutsläpp

Men vad ska företagen mäta i stället? Efter tio års arbete har Beatrice Cronas forskargrupp nu börjat få fram ett första svar på den frågan. Gruppen har utvecklat ett mätverktyg, Earth System Impact (ESI), som utöver utsläpp av växthusgaser, också tar hänsyn till landanvändning, vattenanvändning och var företaget bedriver sin verksamhet.

– Att mäta landanvändningen är viktigt för på land finns vegetation som kan lagra kol. Vegetationen påverkar också hur mycket vatten som dunstar till atmosfären, vilket påverkar regnmönster och den lokala miljön.

Landanvändningen, liksom vattenförbrukningen, indikerar även vilken påverkan företaget har på den biologiska mångfalden. Dessutom spelar platsen ett företag bedriver sin verksamhet på en avgörande roll:
– Hugger du ner tio hektar skog i Amazonas eller Sverige blir den faktiska påverkan på planeten olika, säger Beatrice Crona.

Hon menar att ESI ingalunda är ett perfekt verktyg för att mäta hållbarhet, men det är bättre än de indikatorer som hittills används. Det är också bättre än många av de indikatorer som de senaste åren har utvecklats av kommersiella företag och som saknar vetenskapliga grund. De flesta av dem fokuserar endast på utsläpp av klimatgaser.
– Vi behöver komma bort från koldioxidtunnelseendet, för vi behöver titta på mer än bara koldioxidutsläpp.

 

Råvaruanvändning indikator på företags miljöpåverkan

Ett annat problem med att mäta hållbarheten i ett företag är att leverantörskedjorna är så långa att det är svårt att spåra ursprunget till alla komponenter i en produkt, exempelvis en bil eller ett kylskåp. Så även om ett företag har höga hållbarhetsambitioner, krävs ett enormt arbete för att veta om de faktiskt uppnår sina mål.

Vad företagen däremot oftast vet är vilka råvaror som ingår i deras produkter. Utifrån den kunskapen är det möjligt att göra en grov uppskattning av företagets miljöpåverkan. För att kunna bedöma olika råvarors belastning på planeten, har Beatrice Crona samlat forskare som har arbetat med de sju viktigaste så kallade primärsektorerna: fiskeri, vattenbruk, framställning av grödor, köttproduktion, skogsbruk, olja- och gasproduktion och gruvdrift. Efter en gedigen vetenskaplig genomgång, utsåg forskarna 15 viktiga variabler som kan användas inom alla sektorerna för att värdera belastningen på planeten och den lokala miljön.

– Det går inte att mäta 100 olika variabler för exempelvis jordbruket, utan vi måste enas kring något som är enkelt och realistiskt.

Förhoppningen är nu att kapitalförvaltare ska använda de 15 variablerna för att ställa krav på företagen de äger och styra dem mot en mer hållbar framtid. Återigen betonar dock Beatrice Crona att detta bara är ett första steg mot mer effektiva hållbarhetsindikatorer.

– Det finns ingen ”silver bullet” som kan mäta allting på det sätt som vi vill. Detta är ett sätt. Vi kommer säkert behöva hitta flera olika sätt att förstå miljöpåverkan, men det är viktigt att det som företag ska mäta och rapportera är grundat i vetenskap.

Text: Ann Fernholm

Läs mer om Beatrice Cronas forskning

* De planetära gränserna handlar om att mänskligheten ska utnyttja jordens resurser på ett vis som är säkert för vår framtid. Om belastningen på vår miljö blir för stor kommer den inte längre kunna leverera vad som krävs för vår mänskliga välfärd. På ett vetenskapligt vis har forskarna därför beräknat var gränsen går inom nio olika områden, bland annat när det gäller klimatet, förlust av biologisk mångfald, försurning av haven, för hög sötvattensanvändning, ozonnedbrytning och belastning av kemikalier. Just nu överskrider mänskligheten de planetära gränserna inom sex av de nio identifierade områdena.