Stockholms universitet

Tarfala forskningsstation del i nytt nätverk för polarforskning

Stockholms universitets forskningsstation i Tarfala vid Kebnekaise är del i ett nytt internationellt nätverk för polarforskning.

Tarfala forskningsstation en tidig morgon
Tarfala forskningsstation en tidig morgon i början av mars 2024. Foto: Nina Kirchner

Under ledning av tyska forskningsinstitutet Alfred Wegener-institutet har ett nytt EU-finansierat nätverket bildats för att koordinera forskning om de båda polarregionerna. 50 universitetet och andra forskningsorganisationer samarbetar inom nätverket POLARIN för att tillgängliggöra olika typer av forskningsinfrastruktur för många forskare. Detta blir möjligt tack vare finansiering från EU under fem år på totalt 14,6 miljoner euro.

Att kunna bedriva forskning inom de svårtillgängliga och krävande polarområdena bygger ofta på internationellt forskningssamarbete men även på forskningsinfrastruktur som är dyr, såväl att bygga upp som i drift och underhåll. Tanken är att det inom POLARIN ska bli möjligt att på ett enkelt sätt använda sig av befintlig infrastruktur som de cirka 50 deltagande projektpartners tillhandahåller. Med modern teknik och kompetens som personal på infrastrukturernas fysiska plats har det dessutom blivit möjligt att tillhandahålla "virtual access" i vissa fall.

 

Forskning om glaciärer i Tarfala

En av parterna i POLARIN är Tarfala forskningsstation vid Kebnekaise som drivs av Stockholms universitet. Här bedrivs främst forskning om glaciärer men även annan forskning och fältundervisning för studenter.
 

Nina Kirchner (mitten) med kollegerna Tovo Spiral och Johanna Dahlqvist i Tarfala.
Nina Kirchner (mitten) med kollegerna Tovo Spiral och Johanna Dahlqvist i Tarfala.

– På Tarfala forskningsstation ser vi fram emot att välkomna forskare från POLARIN-projektet till den unika arktisk-alpina miljön kring Tarfala. Här kan förändringar som den globala uppvärmningen medför studeras från många perspektiv, främst med fokus på glaciärer, hydrologi, permafrost samt växt- och ekosystem. Lokala observationer och resultat från Tarfala kan sättas in i en bredare arktisk kontext och jämföras med liknande observationer och resultat från andra ställen i Arktis där POLARIN kan utnyttja infrastruktur, säger Nina Kirchner som är föreståndare för forskningsstationen och professor i glaciologi.

Läs mer om POLARIN
Läs mer om Tarfala forskningsstation

Se film om verksamheten i Tarfala med Nina Kirchner