Stockholms universitet

Universitetet betalar allt mer för öppen publicering

Stockholms universitet betalar mer för publicering än för läsning av vetenskapliga artiklar. Det visar universitetsbibliotekets senaste sammanställning av kostnader för öppen publicering. "Det är positivt att kostnaderna omfördelats, men vi betalar fortfarande alldeles för mycket", säger Wilhelm Widmark, rektorsråd för öppen vetenskap.

I dag betalar Stockholms universitetsbibliotek både för läsning av vetenskapliga tidskrifter samt för publiceringen av öppet tillgängliga artiklar vid universitetet. Biblioteket har sedan 2016 via Bibsamkonsortiet tecknat så kallade transformativa avtal med de stora vetenskapliga förlagen, som kombinerar kostnaden för läsning och publicering. Tanken med de transformativa avtalen var att de skulle vara tillfälliga och att förlagen skulle ha möjlighet att ställa om till ett helt öppet publiceringssystem till 2024. Så har det inte blivit.

Wilhelm Widmark är överbibliotekarie och rektorsråd för öppen vetenskap vid Stockholms universitet (SU), samt vice ordförande för Bibsamkonsortiet som förhandlar fram avtalen med förlagen.

Wilhelm Widmark
Wilhelm Widmark.
Foto: Cecilia Burman

– Om man ser till hur mycket andelen artiklar med öppen tillgång har ökat, har de transformativa avtalen varit en succé. Men syftet med de transformativa avtalen var att driva på en övergång från prenumerationsbaserade affärsmodeller till en affärsmodell baserad på öppen tillgång, och idag vill många av förlagen fortsätta att ta betalt både för läsning och publicering. Dessutom ökar den sammanlagda kostnaden för varje år på ett nationellt plan, och det är inte hållbart, säger han.

 

Ökning av andelen öppet tillgängliga artiklar

Mellan åren 2018 och 2022 ökade andelen omedelbart öppet tillgängliga artiklar på Stockholms universitet från 45 procent till 79 procent, och bland de artiklar där huvudförfattaren var affilierad med SU var siffran för 2022 hela 89 procent. KB:s redovisning av siffror för hela riket visar att andelen omedelbart öppet tillgängliga artiklar ökade från 39 procent till 70 procent under samma tidsperiod*. Talande för statistiken är att öppet tillgängliga artiklar i hybridtidskrifter, som tar betalt både för läsning och publicering, var de som ökade mest både på SU och nationellt. De mer än fördubblades under tidsperioden.

Universitetsbibliotekets sammanställning av kostnader för öppen publicering visar att universitetet betalar en allt större andel för publicering – men fortfarande en stor andel för läsning ovanpå det. Under 2022 betalade universitetet 26,6 miljoner kronor för publicering av öppet tillgängliga artiklar, och 13,4 miljoner kronor för läsning i e-tidskrifter.

 

Totala kostnader för licenser och OA 2018-2022

Graf över totala kostnader för publicering och licensiering
Under åren 2018 och 2019 hade SU inget avtal med det vetenskapliga förlaget Elsevier, vilket orsakade en markant sänkning i licenskostnaderna. Sänkningen av kostnaderna mellan 2020 och 2021/2022 beror på valutaförändringar. Under 2021 gjorde licensgruppen en ny omfördelning av kostnaderna vilket gör att kostnaderna stämmer bättre överens med den faktiska publiceringen.

Wilhelm Widmark deltar i arbetsgruppen Bortom transformativa avtal, utsedd av Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF), som nyligen lagt fram ett förslag på strategi för övergången från de transformativa avtalen. Bland huvudpunkterna i rapporten står att gruppen rekommenderar Bibsamkonsortiet att enbart teckna rena publiceringsavtal för helt öppet tillgängliga tidskrifter. Rekommendationen handlar alltså om att inte teckna avtal där hybridtidskrifter ingår och att det bör ske senast från 2026.

– Målet är ett landskap där alla vetenskapliga artiklar är öppet tillgängliga, och att vi endast betalar för publiceringen, inte för läsningen, säger Wilhelm Widmark.

Läs även: Behov att komma bort från transformativa avtal om öppen tillgång

Text: Annica Wentzel och Julia Milder

* KB:s siffror för hela riket bygger på den automatiserade tjänsten Unpaywall och SUB:s egna siffror kontrolleras manuellt, vilket kan innebära en diskrepans i statistiken. För SU:s del handlar det om en underskattning av andelen öppet tillgängliga artiklar på 8 procentenheter för 2022 i KB-statistiken.
 

Fakta bakom statistiken

• Sedan 2018 betalar Stockholms universitetsbibliotek (SUB) i stort sett för all publicering av open access-artiklar vid SU. SUB betalar dels artiklar som publiceras inom de transformativa avtalen och dels för enstaka artiklar utanför avtalen hos tidskrifter som finns listade i Directory of Open Access Journals (DOAJ). SUB betalar alltså inte för open access i hybridtidskrifter där det inte finns något transformativt avtal.
• SUB betalar endast artiklar där huvudförfattaren (corresponding author) är affilierad med SU.
• SUB fördelar kostnaderna för de transformativa avtalen så att den speglar antalet publiceringar hos varje förlag. Om författare från SU publicerar mycket hos ett visst förlag, bokförs en större del av kostnaden som en publiceringskostnad, och den övriga andelen som läskostnad.
• 2018 betalade SUB 10,2 mkr för 621 artiklar. 2022 var kostnaden uppe i 26,6 mkr för 1157 artiklar.
• För 2022 betalade SUB avgifter för publicerade artiklar till 50 olika förlag. 87 procent av kostnaderna gick till de 10 största förlagen.
• 70 procent av artiklarna 2022 publicerades i hybridtidskrifter, som tar betalt både för läsning och publicering.

Läs mer om publiceringsstödet på SU
Läs mer om SUHF:s utredningsgrupp Bortom transformativa avtal
Läs mer om utgifter för vetenskaplig publicering nationellt på KB:s webbplats
Läs mer om öppen tillgång i siffror nationellt på KB:s webbplats

Vad innebär öppen tillgång?

• Öppen tillgång (open access) innebär att vetenskapliga publikationer är direkt sökbara och tillgängliga på internet i digital form, och att vem som helst kan läsa, ladda ner, kopiera och sprida materialet.
• Huvudregeln vid Stockholms universitet är att forskning som är helt eller delvis offentligt finansierad så långt som möjligt ska vara öppet tillgänglig.
• Öppen tillgång är en del av paraplybegreppet öppen vetenskap (open science), som syftar till att göra vetenskapen mer transparent, tillgänglig och återanvändningsbar i alla delar av forskningsprocessen.

Läs mer om öppen vetenskap på Stockholms universitet