Stockholms universitet

Zoologer belönade av Kungliga Fysiografiska Sällskapet i Lund

Kungliga Fysiografiska Sällskapet i Lund har belönat professorerna Love Dalén och Fredrik Ronquist för sina insatser.

Kungliga Fysiografiska Sällskapet i Lund är en akademi för naturvetenskap, medicin och teknik. Sällskapets uppgift är att främja vetenskaper inom dessa områden.
Vid den årliga högtidssammankomsten 2 december delas priser och medaljer ut. Vid sammankomsten 2023 belönades två forskare vid Stockholms universitet.

 

Roséns Linnépris i zoologi

Love Dalén
Love Dalén.
Foto: Sören Andersson

Love Dalén, professor i evolutionär genomik vid Stockholms universitet och forskningsledare vid Centrum för paleogenetik*, tilldelades Roséns Linnépris i zoologi. Love Dalén erhåller priset för ”sina forskningsinsatser för att förstå hur arter påverkas av de klimatförändringar som inträffade under de senaste istiderna, vilket givit viktig kunskap att förstå de processer som i allt snabbare takt hotar den biologiska mångfalden idag”.

Detta pris tilldelades även Henrik Smith, professor i zoologisk ekologi vid Lunds universitet.

Pristagarna tilldelas 425 000 kronor vardera.

 

Sällskapets Minnesmedalj i guld

Fredrik Ronquist, professor i etnomologi vid Naturhistoriska riksmuseet och i systematisk zoologi vid Stockholms universitet, tilldelades Sällskapets Minnesmedalj i guld. Fredrik Ronquist tilldelas medaljen för ”sin forskning inom systematisk biologi i vid mening, med framför allt inriktning mot steklars systematik, taxonomi och biogeografi, samt utveckling av programvarorna MrBayes och RevBayes, som numera är standardverktygen över hela världen för fylogenetisk rekonstruktion”.
 

*Centrum för paleogenetik är ett samarbete mellan Stockholms universitet och Naturhistoriska riksmuseet. Läs mer om centret

Läs mer om medaljer och priser från Kungliga Fysiografiska Sällskapet i Lund