
Det är nu i november ett år sedan ChatGPT-3 lanserades och tillgängliggjordes brett, och världen tog emot den nya chattboten med en blandning av förtjusning och oro. För högskolesektorn var det risken att studenter skulle använda det nya verktyget som hjälp vid hemskrivningar som sågs som det omedelbara hotet, även om många också såg möjligheterna. Här på Stockholms universitet tillsatte rektor tidigt en arbetsgrupp som fick i uppgift att dels snabbt ta fram en vägledning för hur man som lärare kan förhålla sig till AI-drivna chattbotar, dels lämna förslag på hur universitetet kan arbeta vidare med frågan i ett längre perspektiv.
Arbetsgruppens första uppdrag avrapporterades redan efter en månad, och en vägledning finns här. Den andra delen av uppdraget avrapporterades nu i höst och för några veckor sedan fattade rektor beslut om ett antal områden där universitetet behöver bedriva ett vidare utvecklingsarbete.
Ett av dessa områden handlar om att universitet bättre behöver kunna följa anmälningar av studenter som misstänks ha fuskat med hjälp av AI. Disciplinnämnden har hittills i år avgjort elva ärenden där studenter misstänks ha använt en chattbot för att formulera sina svar.
Anmälningarna och de utredningar som gjorts har varit grundliga, vilket gjort att tio av dessa anmälningar har lett till varning eller avstängning av studenterna. Mörkertalet är sannolikt mycket stort, men dessa avgöranden visar ändå att det lönar sig att anmäla när man som lärare misstänker att studenter inte formulerat sina svar självständigt.
Ett annat utvecklingsområde handlar om lärarnas kompetensutveckling. Här har Centrum för universitetslärarutbildning fått ett uppdrag att ta fram utbildning och erbjuda pedagogiskt stöd för universitetets undervisande personal. Mycket har också redan genomförts, i form av seminarier, workshops och konsultationer, både allmänt och riktat mot enskilda institutioner. Temat på aktiviteterna har framför allt handlat om hur examination kan utformas på ett sätt som minskar risken för AI-fusk. Exempelvis bör hemexamination, som även fortsättningsvis kommer att vara en tillåten examinationsform, kompletteras med annan typ av examination för att säkerställa studenternas kunskaper.
Ett tredje utvecklingsområde har ett mer framåtsyftande perspektiv. AI-drivna chattbotar är här för att stanna och kommer att vara ett verktyg bland andra i den akademiska verktygslådan. Det betyder att arbetsgivare kommer att utgå ifrån att våra utexaminerade studenter kommer ha en viss kompetens att använda chattbotar på ett ansvarsfullt sätt för att effektivisera sitt arbete. Därför har rektor delat ut ett brett uppdrag att se över hur vi kan utveckla vår undervisning och där så är relevant inkludera moment som tränar studenterna i verktygets användning. För detta krävs förstås också att vi lärare har en viss förståelse för chattbotarnas brister och förtjänster. Så har du inte provat än, gör det!
Texten är skriven av prorektor Clas Hättestrand under vinjetten ”Ledningen har ordet” där universitetets ledning turas om att skriva om aktuella frågor. ”Ledningen har ordet” ingår i ett nyhetsbrev som skickas till alla medarbetare vid universitetet.