Bild på Åsa Borin
Åsa Borin, universitetsdirektör. Foto: Rickard Kilström


För ungefär 2,5 år sedan fattade rektor beslut om projektet ekonomi i balans till utgången av 2023. Det utifrån ett ansträngt ekonomiskt läge som krävde åtgärder. Vi har alla arbetat hårt utifrån beslutet för att nå målet. Ett arbete som på många sätt varit utmanande men också givit effekt. Det ekonomiska resultatet 2019 om ett underskott på 223 miljoner kronor har ändrats till ett underskott om 11 miljoner kronor 2022.

De första prognoserna för 2023 pekade mot ett resultat i balans för året men nu efter tertial 2 indikerar prognoserna ett underskott för helåret om 10 miljoner kronor inom universitetets löpande verksamhet. Rektor har därför skrivit till områdena och förvaltningen för att uppmana till att vidta de åtgärder som är möjliga för att förbättra det ekonomiska resultatet. För att använda det uttryck som kom i användning mycket under pandemin så gäller det nu att ”hålla i och hålla ut”. Med gemensamma krafter är jag övertygad om att vi kan nå ett noll-resultat för 2023. 

Det finns en styrka i att gemensamt nå ett uppsatt mål. Saker som vi alla kan hjälpas åt med är att hålla igen på kostnadssidan där det går, exempelvis genom att skjuta upp inköp, fundera över om anslagsfinansierade resor kan ersättas med digitala möten eller att inte ta in konsulter om det inte är absolut nödvändigt. På intäktssidan kan åtgärder exempelvis handla om att se till att kostnader i bidragsfinansierade projekt är korrekt bokförda mot finansiären, uppmuntra studenter att genomföra omtentamina samt att vara noggrann med att rapportera in prestationer på rätt verksamhetsår. Vi brukar årligen ha ”decemberprestationer” om ungefär 5 miljoner kronor. Det är prestationer som genomförts under innevarande år men som bokförts efter årsskiftet och där ersättningen därför inte kommer institutionen till del.

Vårt arbete med att hålla en ekonomi i balans kommer inte att vara slut i och med att projektet avslutas. Det kommer fortsatt att finnas stora utmaningar utifrån den höga inflationen som leder till ett ökat kostnadsläge och ökande hyresnivåer. Långsiktigt arbetar vi med att optimera vårt lokalutnyttjande med målet att minska den förhyrda yta vi disponerar så att vi kan begränsa våra lokalkostnader och därmed i högre grad kunna använda våra medel till utbildning och forskning vilket jag skrev om i min ledare om ”Framtidens lokaler” i våras.

Men som sagt – med gemensamma krafter är det viktigt att vi håller i de sista månaderna av året för att ta projektet ekonomi i balans 2023 i mål, genom att landa på ett noll-resultat 2023.

 

Texten är skriven av Åsa Borin, universitetsdirektör, under vinjetten ”Ledningen har ordet” där universitetets ledning turas om att skriva om aktuella frågor. ”Ledningen har ordet” ingår i Nyheter för medarbetare som skickas ut till alla medarbetare vid universitetet.