Bild på Åsa Borin
Åsa Borin, universitetsdirektör. Foto: Rickard Kilström


Universitetets lokalbestånd ska tillgodose verksamhetens behov både på kort och lång sikt, samtidigt som behoven ska balanseras mot ekonomiska förutsättningar. Detta innebär att universitetet ska ha rätt lokaler till rätt kostnad. Befintliga lokaler ska nyttjas på ett effektivt sätt och vakanta lokaler ska minimeras. För att vi ska kunna fortsätta utveckla vår verksamhet och nyttja våra resurser på bästa sätt är stabila hyreskostnader med en långsiktigt hållbar hyresnivå centralt.

Vi har även behov av att utifrån verksamhetsnytta samlokalisera en del verksamheter som idag finns lokaliserade utanför Frescati, det vill säga utanför det geografiska område som sträcker sig från Albano i söder till Bergianska trädgården i norr. Ett sätt att möjliggöra det utan att öka universitetets kostnader eller klimatavtryck är om lokalerna i Frescati-området kan nyttjas på ett mer effektivt sätt.

I höstas genomfördes en enkätundersökning riktad till samtliga verksamheter inom universitetet gällande lokalanvändning. Nu är det dags att ta nästa steg i arbetet och med enkätresultatet som grund genomföra behovsanalyser där samtliga verksamheters behov inventeras och lokalbeståndets befintliga förutsättningar såsom hyresavtal, underhållsplaner och nyttjande av gemensamma/allmänna ytor kartläggs. Utifrån dessa behovsanalyser ska sedan alternativ för hur universitetets lokalbestånd kan utvecklas för att på bästa sätt tillgodose verksamhetens behov och samtidigt nå målet med en långsiktigt hållbar hyresnivå utarbetas.

Vill vi nå målet att minska de totalt förhyrda ytorna genom att nyttjandet av lokalbeståndet förbättras så att vi har en långsiktigt hållbar hyresnivå är det ett arbete vi behöver göra tillsammans. Ett arbete som kommer att kräva allas engagemang. Det hjälper inte att en enskild institution eller avdelning säger upp delar av sina lokaler – det ger inte effekt på de totala hyreskostnaderna och skapar inte heller ett optimalt lokalnyttjande. Planen är att arbetet med behovsanalyser ska vara genomfört till årsskiftet 2023/24. Därefter vidtar arbete med att utarbeta alternativ för hur vårt lokalbestånd ska nyttjas på bästa sätt.
 

Texten är skriven av Åsa Borin, universitetsdirektör, under vinjetten ”Ledningen har ordet” där olika personer i universitetets ledning turas om att skriva om aktuella frågor. ”Ledningen har ordet” ingår i Nyheter för medarbetare, ett nyhetsbrev som skickas ut till alla medarbetare vid universitetet.