
Universitetsalliansen Stockholm trio – Karolinska institutet, Kungliga Tekniska högskolan och Stockholms universitet – är inne på sitt fjärde år. För närvarande har SU ordförandeskapet, till den 1 juli då KTH tar över. Vad har hänt under dessa år, undrar en del. Andra oroas över att det enskilda universitetets starka varumärke ska komma bort i hanteringen i triosammanhang. Det sistnämnda är en ogrundad oro. Stockholm trio har ingen egen logotyp och vill inte skapa ett varumärke för att övertrumfa de tre universitetens, utan pekar tvärtom mot oss tre. Det är vår gemensamma styrka som utgör trions signum.
Vad har vi då åstadkommit? Inom våra fem prioriterade områden för perioden 2022-24 finns en rad exempel på hur arbetet utvecklats, här följer några.
1. Utbildning: Ett nytt gemensamt masterprogram i biostatistik och datavetenskap är beslutat och klart, och sjösätts nästa år.
2. Stockholm Trio for Sustainable Actions – för arbetet med Agenda 2030. Här arrangerar vi närmast, den 25 april, GD-forum, på temat ”Halvvägs – Hur ökar vi takten i genomförandet av Agenda 2030”, och många andra initiativ är tagna och är på god väg.
3. Forskningsinfrastruktur – en nytillsatt grupp arbetar bland annat med Stockholmsnoderna för en rad nationella projekt och infrastrukturer, som NAISS – den nya nationella infrastrukturen för storskalig datalagring – och förstås SciLifeLab Campus Solna.
4. Fysiska mötesplatser och fysiska kommunikationer – det sistnämnda är framför allt en påverkansfråga riktad mot staden och regionen, ett viktigt men långsiktigt arbete.
5. Internationalisering. Våra partnersamarbeten med Tokyouniversitetet och University College London utvecklas väl. Vi har också ett litet men väletablerat Brysselkontor, som genom sin lokalisering hos Region Stockholm också har flera viktiga kontaktytor. Vi lämnar inspel till nästa ramprogram, FP 10, en uppskattad EU-kurs för forskare har införts – men framför allt har vi nu en väsentligt förbättrad kunskap om vad som händer på EU-nivån, vilket underlättar i planering och ansökningsarbete.
Men framför allt märker vi nu hur Stockholm trio börjar växa organiskt – samarbetsinitiativ mellan forskare vid våra universitet vill använda alliansen för att markera vår gemensamma styrka som en komplett universitetsmiljö. Tillsammans är vi bland de främsta i Europa och världen. Det är en styrka att bygga vidare på.
Texten är skriven av rektor Astrid Söderbergh Widding under vinjetten ”Ledningen har ordet” där universitetets ledning turas om att skriva om aktuella frågor. ”Ledningen har ordet” ingår i Nyheter för medarbetare, ett nyhetsbrev som går ut till alla medarbetare vid universitetet.