Rektor Astrid Söderbergh Widding. Foto: Anna-Karin Landin
Rektor Astrid Söderbergh Widding. Foto: Anna-Karin Landin


Att verka internationellt är ett av våra allra viktigaste uppdrag som universitet. Det har vi gjort sedan medeltiden – vilket forskningen vid Centrum för medeltidsstudier med sådan tydlighet har visat – och det är särskilt angeläget för framtiden med de många utmaningar som måste hanteras internationellt.

Just nu drivs Stockholms universitets internationella samverkan på flera fronter. Inom ramen för Stockholm trio har vi vårt gemensamma Brysselkontor, som förutom att öka Stockholms synlighet inom EU också har till huvuduppdrag att främja vår medverkan inom Horisont Europa. Här finns mycket som kan utvecklas, framför allt inom utmaningsdriven forskning och innovation – inom excellenspelaren med ERC hävdar vi oss redan väl, med all rätt givet vår starka grundforskningsprofil.

Vi har en ny ansökan inne till EU-kommissionen för CIVIS-samarbetet, inom ramen för European University Initiative, där det är värt att påminna om att det allra viktigaste uppdraget för CIVIS är att åstadkomma ökat utbyte framför allt för våra studenter och därmed öka kvaliteten i deras utbildningar.

Våra två mycket välfungerande strategiska partnerskapsavtal med Tokyouniversitetet och Helsingfors universitet har just förnyats, och vi överväger ytterligare ett fåtal sådana avtal.

Internationella samarbeten står idag samtidigt inför stora utmaningar. STINT:s Advisory Board har tagit fram ett insiktsfullt dokument, Foresight 2030 – the role of academic internationalization in the next decade, som kommer att presenteras inom kort. I ljuset av pågående kriser och utmaningar – klimatkrisen, pandemin och dess efterdyningar, och inte minst Ukrainakriget och det globala säkerhetsläget – är det särskilt viktigt för oss som universitet att begrunda hur vi ska agera för att genom ansvarsfulla internationella samarbeten även framgent på bästa sätt kunna fylla vår uppgift i samhället.

 

Texten är skriven av rektor Astrid Söderbergh Widding under vinjetten ”Ledningen har ordet” där olika personer i universitetets ledning turas om att skriva om aktuella frågor. ”Ledningen har ordet” ingår i varje utskick av Nyheter för medarbetare, ett nyhetsbrev som går ut till alla medarbetare vid universitetet.