Rektor Astrid Söderbergh Widding. Foto: Anna-Karin Landin


Universitet och högskolor i Sverige står inför en ny modell för kvalitetsbaserad resursfördelning, som de statliga forskningsfinansiärerna har uppdraget att utforma under våren. Det är knappast ett särskilt välgrundat politiskt beslut, utan en kompromiss från januariöverenskommelsens tid. Men den är beslutad av riksdagen och ska därför genomföras. Den bygger på ”profilområden”, ”strategiska forskningssatsningar av hög kvalitet som lärosätena själva definierar”, som ska ”syfta till att stärka lärosätenas forskningsprofiler och bidra till ökad kvalitet i forskningen”. För dessa kan man sedan söka medel: finansiärerna bedömer kvaliteten och regeringen beslutar om tilldelning. Så ska nya medel inom basanslaget för forskning fördelas enligt en annan modell än den tidigare indikatorbaserade. 

Finland tillämpar sedan ett antal år en modell för profilering som visat sig fungera väl över tid, där universiteten lämnar in varsin ansökan avseende en eller flera delprofiler. Ansökningarna bedöms av en panel bestående av rektorer/vicerektorer, med vana både att bedöma forskningskvalitet och att utveckla lärosätens verksamhet.

Förhoppningen är att Sverige nu ska välja en snarlik modell. Stockholms universitet kan omöjligt rymma hela sin profilmässiga bredd inom ramen för en utlysning, vars medel därtill torde bli tämligen begränsade. Det skapar bara olycklig intern konkurrens. Bättre då att söka endast för ett område, viktigt för hela universitetet – möjligen med ett par delprofiler – och att fokusera på hur detta kan utvecklas genom exempelvis en handfull strategiska rekryteringar. Om fokus ligger på lärosätets övergripande profilering istället för på ett antal enskilda ansökningar blir det dels tydligare att det handlar om basanslag, inte programansökningar, dels lättare att söka samarbeten mellan lärosäten. Det skulle göra det bästa av en modell som få har önskat, och gagna det övergripande målet att stärka svensk forskning. 

 

Texten är skriven av rektor Astrid Söderbergh Widding under vinjetten ”Ledningen har ordet” där olika personer i universitetets ledning turas om att skriva om aktuella frågor. ”Ledningen har ordet” ingår i varje utskick av Nyheter för medarbetare, ett nyhetsbrev som går ut till alla medarbetare vid universitetet.