
Rekryteringsprocesser är en av de viktigaste frågorna vid universitetet. Det gäller naturligtvis alla kategorier av anställda: vi vill ha de bästa professorerna, lektorerna, doktoranderna och den bästa administrativa personalen. Anställningen av personer i alla dessa kategorier föregås av granskningsprocesser av olika slag.
Lärarrekrytering vid vårt universitet innebär ytterst noggranna processer. Våra kravprofiler för utlysningar granskas och beslutas av fakultetsnämnderna. Sakkunniga används alltid, vid såväl rekryteringar som befordringar, och beslut om vilka som utses som sakkunniga fattas av dekanus. Lärarförslagsnämnderna har ett ansvarsfullt arbete i att därefter ta ställning till de utlåtanden som avgetts av sakkunniga, och tillsammans med resultatet av intervjuer och provföreläsningar föreslå vem som anställs.
Vikten av sakkunnigas arbete under beredningen av anställningar måste här betonas. Sakkunniga ska läsa underlaget som visar vetenskaplig meritering, dvs böcker, artiklar och allt underlag som visar den pedagogiska meriteringen för att kunna lämna sitt omdöme och förslag till lärarförslagsnämnden. Dessa båda områden ska ägnas lika stor omsorg i sakkunnigas bedömning, men viktningen kan skifta beroende på vilken typ av anställning det gäller. En viktig uppgift för universitetet, men även för oss själva i vår roll som sakkunniga, är att se till att en kvalitativ bedömning av underlaget snarare än en kvantifiering av meriterna bör överväga. Alla fakulteter arbetar ständigt vidare med att förbättra detta arbete.
Texten är skriven av Yvonne Svanström, vicerektor och dekan för Samhällsvetenskapliga fakulteten, under vinjetten ”Ledningen har ordet” där universitetets ledning turas om att skriva om aktuella frågor. ”Ledningen har ordet” ingår i Nyheter för medarbetare, ett nyhetsbrev som går ut till alla medarbetare vid universitetet.