Porträtt av Anna Jutterdal vid sin dator
Anna Jutterdal. Foto: Rickard Kilström/Stockholms universitet.
 

Hur känns det att vara tillbaka på universitetet?

– Det är jätteroligt att vara tillbaka hos alla kunniga kollegor här på SU, lärosäten är spännande – och viktiga – organisationer.

Vad har Personalavdelningen på gång?

– Under hösten är det två stora processer. Dels är det lönerevisionen som blir den sista inom det treåriga avtal vi har haft under den senaste perioden.

– Den andra stora processen under hösten är medarbetarundersökningen som pågår under slutet av oktober och början av november. Den är viktig för att den hjälper cheferna i verksamheten att se hur medarbetarna har det. Det är också något som vi regelbundet följer upp.

Något mer?

– Under våren 2023 planerarar vi att följa upp hur distansarbetesavtalet för TA-personal fungerat. Uppföljningen är ännu på planeringsstadiet, men våren är en lämplig tidpunkt då det gått ungefär ett år sedan universitet började erbjuda distansarbete.
– Och sedan förbereder vi flera upphandlingar av bland annat företagshälsovård och resebyrå.

Står universitetet inför några utmaningar i framtiden när det gäller personalfrågor?

– En utmaning är förändringar i lagstiftningen kring tidsbegränsade anställningar, det som kallas ”nya las” som började gälla 1 oktober. Det betyder att institutionerna och universitetet som helhet måste tänka och göra annorlunda när personer anställs för en kort tid. Personalavdelningen har tidigare genomfört informationsinsatser och fortsätter att ge råd och stöd till den som ska anställa personal.

Pandemin var en utmaning, finns det några erfarenheter från den som Personalavdelningen tar med för framtiden?

– En insikt var att även TA-personal kan utföra arbetsuppgifter hemifrån. Det ger flexibilitet, men påverkar också arbetssätt och arbetsmiljö. Vi måste också tänka annorlunda – det är ju en sak att arbeta hemma för att vi är tvingade till det för att bidra till att minska smittspridningen i samhället och att göra det mer permanent. Varje chef måste bedöma om en medarbetare kan utföra sina arbetsuppgifter lika bra, eller bättre hemma. Jag kan också tänka mig att det finns stora skillnader i vilka arbetsuppgifter som går att utföra hemma och vilka som måste utföras på plats, så det kan bli stora skillnader mellan medarbetare på samma institution eller avdelning. Det är en utmaning att tänka över.
– Och man får inte glömma bort att när man är på plats och träffar sina kollegor uppstår en spontanitet och kreativitet som inte uppstår lika lätt på zoom eller i vilket verktyg man använder. Det är viktigt att få vara en del av ett sammanhang och det är svårare att få till när man jobbar hemma.
– Samtidigt är det ju för den enskilde en fantastisk möjlighet att kunna jobba hemifrån för att få ihop livspusslet.

Läs mer om lönerevisionen 2022

Läs mer om medarbetarundersökningen

Läs mer om tidsbegränsade anställningsformer