Det är endast presstjänsten som skickar pressmeddelanden via Stockholms universitets officiella kanaler. Enskilda medarbetare är fria att tipsa journalister om nyheter, men informera gärna presstjänsten för kännedom så att vi kan vara förberedda om vi får frågor.
Olika sätt att nå media
Ett pressmeddelande är en journalistiskt utformad text som liknar en nyhetsartikel. Medier är fria att publicera hela eller delar av texten, men målet är oftast att skapa ett intresse för att göra ytterligare intervjuer. Ett pressmeddelande publiceras och skickas ut med e-post via vårt pressrum på Mynewsdesk. Internationella pressmeddelanden publiceras på EurekAlert och/eller AlphaGalileo.
Ett nyhetstips skickas till ett riktat urval av journalister eller redaktioner. De bygger ofta på en populärvetenskaplig sammanfattning eller en nyhetstext publicerad på su.se, eller på en kort sammanfattning med länk till originalartikel. För att nå en specifik målgrupp kan ett nyhetstips vara mer effektivt än ett brett pressmeddelande i och med att journalister med särskilt intresse för det aktuella ämnet uppmärksammas om nyheten.
Nyheter kan även publiceras i våra sociala medier och bli nyhetstips till forskning.se (som samlar forskningsresultat från alla lärosäten i Sverige och gör en egen nyhetsvärdering).
En pressinbjudan liknar ett pressmeddelande och skickas för evenemang, konferenser eller liknande som en större grupp journalister kan ha intresse av. De flesta evenemang publiceras på su.se och kan vid vissa tillfällen bli nyhetstips.
Presskonferenser sker endast i enstaka fall, till exempel vid exceptionella forskningsresultat som kan leda till extremt stort intresse och många frågor.
En debattartikel är ett bra sätt att nå ut när det finns en tydlig åsikt eller förslag till åtgärder. Kontakten med debattredaktioner och formulering av artikel sköts av forskaren själv. Om en debattartikel är kopplad till nya forskningsresultat kan presstjänsten vid behov vara ett stöd för att formulera budskap och hitta relevanta redaktioner.
Urval – när skickas ett pressmeddelande
Ett pressmeddelande kan vara baserat på:
- Vetenskaplig artikel
- Avhandling
- Utbildningsnyhet
- Nyhet om universitetets verksamhet och/eller myndigheten Stockholms universitet
I arbetet med en kvalitativ nyhetsförmedling kan inte presstjänsten förmedla alla förfrågningar om nyheter till media. Alla förfrågningar hanteras men för varje nyhet görs en bedömning om det ska skickas som pressmeddelande utifrån följande kriterier:
- Forskaren ska vara verksam vid Stockholms universitet eller arbetet på annat sätt huvudsakligen kopplat hit.
- Nyhetsvärde av allmänintresse och aktualitet för en bredare allmänhet. Mer om att göra en nyhetsvärdering.
- Forskningsresultat ska ha genomgått peer-review och publicerats i en vetenskaplig tidskrift. Vi gör inte pressmeddelanden på artiklar publicerade som preprint, däremot kan de bli nyhetstips i vissa fall, om allmänintresset är mycket stort.
- Vetenskaplig kvalitet, avgörs främst genom tidskriftens impaktfaktor
- Ämnet är av särskild vikt för myndigheten att lyfta som officiellt pressmeddelande.
- Tidsåtgång och presstjänstens arbetsbelastning.
- Att presstjänsten har fått information om nyheten och underlag i god tid innan embargot går ut eller artikeln publiceras.
Efter särskild bedömning kan undantag från kriteriet om nyhetsvärde gälla om:
- Området är av särskild vikt för relationsskapande eller av annan anledning prioriterat av universitetets ledning.
Vid urval och prioritering av pressaktivitet beaktas även:
- Frekvens och volym. Vi eftersträvar att göra pressaktiviteter varje vecka, men sprider helst nyheter över olika dagar och vill inte att våra nyheter konkurrerar med varandra. För många utskick kan göra att våra pressmeddelanden upplevs som mindre relevanta och oftare sorteras bort.
- Vi eftersträvar en rimligt jämn fördelning mellan vetenskapsområden.
- Vi eftersträvar en rimligt jämn fördelning mellan män och kvinnor som talespersoner.
Fler kanaler än pressmeddelande
Även om bedömningen görs att en nyhet inte är bäst lämpad som ett pressmeddelande så finns det fler kanaler där dina resultat kan publiceras. Det kan vara nyhetstips till journalister som skriver om ett särskilt område, nyhetsartiklar på su.se och/eller inlägg i sociala medier. Syftet med att göra en bedömning är att hitta den kanal som gör att varje specifik nyhet hittar just sin tilltänkta målgrupp så effektivt som möjligt.
Vad behöver presstjänsten av dig som forskare
Tror du att dina forskningsresultat kan vara av intresse att kommunicera till media? Kontakta presstjänsten i god tid innan publicering. Pressmeddelanden och nyhetstips i samband med vetenskaplig artikel skickas i första hand med embargo innan publicering, eller i direkt anslutning till publicering. Ett bra pressmeddelande tar tid och är ett samarbete mellan forskaren och presstjänsten. Forskaren ska ha godkänt den slutliga texten innan utskick.
Det här behöver vi som underlag för att göra en bedömning:
- En kort populärvetenskaplig sammanfattning av resultaten. Texten behöver inte vara en färdig journalistisk artikel, men begriplig för någon utan förkunskaper, det vill säga ofta mer populärvetenskapligt beskrivet än artikelns abstract.
- Hela den vetenskapliga artikeln.
- Uppgifter om publiceringsdatum och embargo.
Om nyheten bedöms passa som pressmeddelande behöver vi även:
- Ett mer utförligt underlag som vi sedan tillsammans arbetar fram till en färdig text. Så här skriver du ett pressmeddelande.
- Kontaktuppgifter till talespersoner (gärna även mobilnummer då media ofta har ont om tid).
- Genrebild från själva forskningen och en porträttbild på talespersonen. Gärna liggande bilder. Har du inga bilder kan vi ofta hjälpa till med fotografering eller att hitta bilder i bildbanker, men journalister vill gärna använda autentiska bilder från forskningen.
- Uppdatera gärna din profilsida på su.se med aktuell information (svenska och engelska).
Kontakt
E-post: press@su.se
Presstelefon: 08-16 40 90