Foto: Mikael Andersson/Mostphotos, Michael Erhardsson/Mostphotos.


En vanlig uppfattning är att resor med flyg alltid går snabbare än tåg, men studier av KTH:s Järnvägsgrupp visar att detta inte stämmer på sträckor upp till 40–50 mil. I jämförelser mellan snabbtåg och inrikesflyg, är tåget vanligtvis lika snabbt eller bara lite långsammare än flyget när man mäter resan från centrum till centrum.

– Restiden med tåg från centrum till centrum, inklusive resor till och från flygplatsen och incheckningstid, mellan Göteborg respektive Sundsvall och Stockholm är i genomsnitt likvärdiga med flyg, säger Oskar Fröidh vid KTH:s Järnvägsgrupp.

Att ta tåg istället för flyg kan alltså spara tid på vissa sträckor inom Sverige. Men hur är det med kostnaden då? Många tror att flyg är billigare, men enligt en rapport från KTH:s Järnvägsgrupp  är biljettpriserna med tåg lägre och i stort sett oförändrade 2005. Ökad konkurrens och ökat resande har lett till flera tågavgångar att välja på medan inrikesflyget har halverats sedan coronapandemin bröt ut. Det är generellt billigare med tågresor jämfört med flygresor inom Sverige, även om det kan finnas vissa undantag särskilt på långa sträckor.

– Det finns färre billiga flygbiljetter, även om det särskilt vid udda tider går att finna, säger Oskar Fröidh. 

Mervärde i tågresande 

Alasdair Skelton, professor inom geokemi och petrologi, föredrar att ta tåg vid resor inom Sverige och Europa. Han menar att tågresor tillåter honom att använda restiden till arbete. Trots att resor med tåg ibland tar längre tid än med flyg ser han positiva värden i tågresor och är en stark förespråkare av dem.

– Det går endast att spara tid på inrikesresor, men tåget är också ett bekvämare och trevligare sätt att resa. Man hinner jobba på tåget, och kan titta ut genom fönstret och se hela Europa passera förbi, säger Alasdair Skelton.

Att göra en avvägning är viktigt. Vid valet mellan tåg och flyg bör resenärer överväga andra faktorer än bara tid och kostnad.

– Först och främst måste man överväga om man kan få ihop tågresandet med privatlivet. Det är inte lätt för exempelvis småbarnsföräldrar att välja tåg eftersom man blir hemifrån längre, och alla ska ju ha lika möjligheter att delta i exempelvis internationella konferenser. Om man kan åka tåg med hänsyn till familjen så kan man överväga att det är ett trevligare sätt att resa, förutsatt att man planerar realistiskt med gott om tid för tågbyten. 

Kan tågresan räknas som arbetstid?

Men hur ser det ut för anställda att faktiskt betrakta restiden som arbetstid? Anna Jutterdal, personalchef vid Stockholms universitet, är positiv till att arbeta på tåget men menar samtidigt att det finns vissa saker man också behöver tänka på.

– Jobbresor som sker under vanliga arbetstider, exempelvis till konferenser, räknas som arbetstid. Generellt sett förväntar vi oss inte att medarbetare ska arbeta under sådana resor. Men så länge arbetsuppgifterna är lämpliga att utföra i offentliga miljöer så finns det inga hinder för det, säger Anna Jutterdal.