Sektionen för lokal- och bostadsförsörjning kan tyvärr inte erbjuda alla inresande studenter bostad. Enligt lag får universitetet t.ex. inte erbjuda europeiska freemoversstudenter boende. Ni som är internationella koordinatorer på institutionerna har dock möjlighet att hjälpa era studenter genom att koppla ihop de utresande studenterna med de inresande. Ni kan bidra genom att skapa en plattform där de utresande studenterna kan hyra ut sina bostäder till de inresande. På denna sida har vi samlat tips, råd och rekommendationer kring hur en sådan process kan gå till.
Ansökningsprocess
När de utresande studenterna ansöker om utbytesstudier kan de redan i ansökan uppge om de är intresserade av att hyra ut sin bostad till inresande student under utbytestiden.
Efter nomineringen kan sedan information om bostäderna samlas in. En rekommendation är att studenterna skapar en annons med en allmän beskrivning av deras bostad. Vi rekommenderar att de uppger följande i annonsen:
- Hyrestid
- Storlek samt antal rum och sängplatser
- Månadshyra
- Möblerad eller omöblerad
- Vitvaror, köksapparater: diskmaskin/tvättmaskin/mikro/dammsugare mm.
- Ingår det i hyran?
- Internet: Hastighet? Finns router?
- El
- Värme
- Vatten - Finns balkong?
- Våningsplan
- Beskrivning av fastighet/utsikt/läge
- Kommunikationer samt restid till SU
- Beskrivning av området
- Bilder
- Kontaktuppgifter
Det är viktigt att studenten godkänner att annonsen sprids till inresande studenter som läser vid Stockholms universitet under tiden de själva är på utbyte.
Information om möjligheten att ansöka om boende via universitetet går ut i samband med ansökan för de inresande studenterna. Tillsammans med denna skickas även frågan om studenterna är intresserade av att hyra bostad av en utresande student. Inresande studenter kan rekommenderas att förbereda ett ansökningsbrev med en kort presentation, önskemål kring bostad samt bostadsreferens om de har en sådan. Kontaktuppgifter ska även inkluderas.
När alla bostäder förmedlats via Housing Office skickar ni koordinatorer ett mejl till de studenter som anmält intresse med alla bostadsannonser från de utresande studenterna vid sektionen.
De inresande studenterna ser då utbudet vid institutionen och ansvarar själva för att ta kontakt med de utresande studenterna via annonserna. Det är en fördel att be dem skicka presentationsbrev.
Alternativ process
Om ni har många inresande studenter kan de som hyr ut uppleva att de blir bombarderade med mejl. Då kan det istället vara en idé att de utresande som hyr ut får ta del av de inresandes ansökningsbrev. Sedan är det upp till de utresande att ta kontakt med de inresande som anses vara potentiella hyresgäster. Här finns det möjlighet att matcha in- och utresande efter önskemål om boende för att snabba på och förenkla processen.
Utresande studenter
Utresande studenter som fyllt i informationen informeras om att universitetet inte garanterar att förse dem med en hyresgäst men att chanserna är goda. Universitetet kan heller inte gå i god för inkommande hyresgäst då vi förmedlar endast kontakt mellan in- och utresande studenter.
Informera om att ni kan hjälpa till med studieintyg (vilket efterfrågas av vissa hyresvärdar).
Viktig information till studenten
- Det är ni själva som tar hand om hela processen inkl. det administrativa såsom kontraktsskrivandet.
- Hyran ni tar ut ska vara rimlig – Tänk på att bara ta ut en hyra som är i linje med det ni själva betalar, ni är ju alla studenter och vet vad det innebär att leva på studentbudget i en dyr stad!
- Hyran ska sättas enligt gällande hyreslagstiftning.
– Du som bor i hyresrätt och hyr ut möblerat kan ta ut din hyra med ett maximalt påslag på 15 % (baserat på din möblering, bor du i korridor kan du inte ta så mycket). Du kan även lägga på dina kostnader för el, bredband mm.
Studentlägenhet i andra hand
Uthyrning i andra hand
– Du som bor hos SSSB kan ansöka om andrahandsuthyrning på ”Mina sidor”.
– Du som bor i bostadsrätt kan läsa mer här:
Boupplysningen
Domstol.se - Utlandsstudier är ett giltigt skäl för andrahandsuthyrning. Du behöver dock få ett godkännande från din hyresvärd/bostadsrättsförening för att hyra ut din bostad i andra hand. Ansök i god tid.
- Använd en mall för ditt andrahandskontrakt från en pålitlig källa. Många hyresvärdar/föreningar har egna mallar. Här finns även gratis mallar att ladda ner på engelska: fastighetsagarna.se
Inresande studenter
Inresande studenter informeras om att universitetet inte garanterar att förse dem med bostad och inte kan gå i god för de utresande studenterna som hyresvärdar. Universitetet förmedlar endast kontakt mellan in- och utresande studenter.
Viktig information till studenten
- Observera att uppsägningstiden för en bostad i Sverige enligt lag är maximalt tre kalendermånader oavsett vad som står i ditt hyresavtal.
- Om du tecknat ett hyresavtal men ändå inte flyttar in gäller fortfarande uppsägningstiden, det vill säga att du är skyldig att betala upp till 3 månadshyror trots att du inte flyttar in i bostaden.
- Var noga med att komma överens om uppsägningstid både före tillträde och under boendetiden.
- Det är normalt att betala en deposition på upp till en månadshyra vid tillträde.
- Ansök om så många boenden som möjligt då det tenderar att vara hög konkurrens.
- Det är svårt att få bostad i Stockholm. Använd därför olika sökvägar parallellt.
Fler tips till inresande
Housing Office har en webbsida (på engelska) som riktar sig till inresande studenter med råd kring bostadssökande: Finding accommodation in Stockholm.