
– International Office har fått uppdraget att stärka och samordna stödet inom förvaltningen till verksamheten. Tanken är att det ska bli tydligare vem som gör vad inom universitetets förvaltning. Vi ska vara ingången för den som har frågor om internationalisering och som vill ha hjälp och inspiration, men vi arbetar nära rektors kansli och Avdelningen för forsknings- och samverkansstöd som även i fortsättningen har ansvar för vissa frågor, säger Åsa Petri, gruppchef för International Office, Studentavdelningen.
Sedan januari 2022 har Stockholms universitet ett International Office, placerat vid Studentavdelningen. Det svenska namnet är Gruppen för stöd till internationalisering, men i det dagliga arbetet används för det mesta det kortare International Office. Gruppen kom till efter utredningsarbete, remissrundor och ett rektorsbeslut våren 2021 och samlar inte bara resurser för utbyten utan också för vissa strategiska samarbeten med andra lärosäten, som med Tokyo universitetet, universitetsövergripande besök och ansvaret för universitetets medlemskap i ett antal internationella sammanslutningar. Uppdraget är alltså bredare än studentutbyten trots att Åsa Petri och hennes kollegor är en del av Studentavdelningen.
Uppdrag att stödja kärnverksamheten
– Vi ska underlätta arbetet, visa på möjligheter, föra samman olika delar av universitetet, ge goda exempel och så vidare. Vårt uppdrag är att stödja kärnverksamheten, vi prioriterar en nära dialog med verksamheten och börjar med att inventera och sprida kunskap om internationaliseringsarbetet, säger Åsa Petri.
Universitetets internationaliseringsarbete får inte ökade resurser i form av pengar eller personal, men genom att organisera arbetet på ett annat sätt är tanken att de befintliga resurserna ska användas på ett mer effektivt sätt.
– Vi ska inte stirra oss blinda på enbart utbyten och resor. Universitetet har massor av internationell personal, internationella mastersstudenter och utbytesstudenter här vars erfarenheter vi kan ta vara på. Vi kan också ta vara på och utnyttja tekniken för att öka de internationella inslagen i utbildningarna, det har vi ju inte minst märkt de senaste två åren, säger Åsa Petri.
Bidra till ökad kvalitet
Ett mål för universitetets internationaliseringsarbete är att bidra till ökad kvalitet i utbildningarna.
– Internationella utblickar gör att man ser sig själv i ett annat perspektiv och kan ifrågasätta varför vi gör på ett visst sätt – kursernas innehåll, litteratur och pedagogiska angreppssätt. Och man får möjlighet att dela med sig av vad vi gör bra. Det är ett sätt att stötta andra och att samtidigt utvecklas själv, säger Åsa Petri.
– Det finns också ett större perspektiv, inte enbart att inspirera. Genom att öka förståelsen för andra skapar vi i förlängningen en fredligare värld med färre konflikter. Det är ett viktigt mål som vi kan bidra till. Även om det just nu är oroligt i vårt närområde hoppas jag att vi kan bibehålla kontakter på individnivå för att stötta de som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter.
_____________________________
International Office
Stockholms universitets International Office finns vid Studentavdelningen och har i uppdrag att:
- samordna universitetets internationaliseringsarbete inom det centrala verksamhetsstödet och bidra till ökad kompetens om internationalisering ur ett brett och integrerat perspektiv
- stödja institutionerna för ökad internationalisering
- samordna internationella utbytesmöjligheter på central nivå
- samordna och ge stöd till institutionerna inom internationell studentrekrytering
- skapa former för kontinuerlig dialog med kärnverksamhetens representanter för att stärka arbetet med integrerad internationalisering
_____________________________
Mer om universitetets internationaliseringsarbete finns på su.se/internationalisering