Informationssäkerhet
- Alternativa kommunikationskanaler: För att säkerställa att din information förblir säker, använd alternativa kommunikationskanaler om något verkar misstänkt i ett e-postmeddelande. Kontrollring gärna för att bekräfta informationen om det behövs.
- Reflektera över informationens värde: Innan du delar eller lagrar känslig information, ta några sekunder och fundera över dess värde och vad konsekvenserna skulle kunna bli om den skulle läcka ut. Detta hjälper dig att göra medvetna val om hur du hanterar och delar data.
- E-postmedvetenhet: Var skeptisk mot okända e-postmeddelanden eller misstänkta bilagor. Rapportera misstänkta e-postmeddelanden till IT-avdelningen och undvik att klicka på länkar från okända källor. För att säkerställa en säker e-posthygien, undvik att klicka på länkar om du inte är 100% säker och kontrollera alltid mailadressen för eventuell spoofing. Spoofing är en typ av cyberattack där en angripare förfalskar identitet eller data för att vilseleda mottagare och system.
IT-säkerhet
- Lösenordshantering och multifaktorautentisering (MFA): Använd en lösenordsgenerator för att skapa starka och unika lösenord för varje konto. Använd MFA där det är möjligt för extra säkerhet.
- Säkerhetskopiering av data: Säkerhetskopiera regelbundet viktig arbetsrelaterad information och forskningsdata. Använd din hemkatalog eller institutionens gemensamma lagringsyta X: (common/ H:) och SU Sunet drive (Nextcloud) för säker lagring. Undvik att enbart lagra information på lokala enheter eller kommersiella lagringsytor.
- Sårbarhetshantering och patchning/uppdatering: Håll din programvara och dina system uppdaterade genom att regelbundet genomföra uppdateringar. Detta minimerar sårbarheter och säkerställer att din IT-miljö förblir säker och skyddad. Detta gäller datorer såväl som mobila enheter.
Har du frågor kring informationssäkerhet kontakta oss via informationssakerhet@su.se