Företag och organisation
Stockholms universitet samarbetar brett med näringslivet. Vi arbetar med både stora och små aktörer inom en rad olika områden där målet är att skapa ömsesidig nytta genom kunskapsutbyte, innovation och samhällsutveckling.
Exempel på samarbetsformer
Samarbeten sker inom både forskning och utbildning, och omfattar allt från gemensamma forskningsprojekt till kompetensutveckling och studentnära initiativ.
- Gemensamma forskningsprojekt: Vi bedriver forskning i nära dialog med näringslivet för att utveckla nya lösningar på verkliga problem.
- Företag som medaktörer i utbildning: Näringslivsrepresentanter deltar i undervisning, gästföreläsningar och kursutformning.
- Uppdragsutbildning och kompetensutveckling: Vi erbjuder skräddarsydda utbildningar för yrkesverksamma inom olika branscher.
- Studentmedverkan i näringslivet: Genom praktik, examensarbeten och casestudier integreras våra studenter i företagets vardag och utmaningar.
- Innovationsstöd och kommersialisering: Innovationskontoret vid SU stöttar forskare när det kommer till att utveckla och realisera idéer med kommersiell potential. Innovationskontoret samarbetar med Drivhuset som hjälper studenter att gå vidare med sina idéer.
Läs mer om stöd till dig som har en idé här.
Så kan arbetsgivare nå våra studenter
Som arbetsgivare kan du möta våra studenter genom arbetsmarknadsdagar, karriärseminarier eller via rekrytering i MyCareer. Du kan även låta dem utforska en idé eller ett problem inom ramen för en uppsats.
Östersjöforskning samverkar med olika aktörer

Östersjöforskningen vid Stockholms universitet sker ofta i nära samverkan med olika aktörer i samhället – från enskilda boende vid små vikar till internationella beslutsfattare.
Målet är att ta fram kunskap som leder till kloka beslut och i förlängningen en bättre havsmiljö.
Östersjöforskning i samverkan med samhällsaktörer och internationella beslutsfattare
AstraZeneca
Forskning i samarbete mellan AstraZeneca och Institutionen för organisk kemi kan ge mer hållbara läkemedel genom utvecklandet av hållbara katalytiska processer.
Kemiska reaktioner ger både den önskade produkten men också stora mängder av avfall. Genom att använda så kallad katalys kan en kemisk transformation åstadkommas utan att ge några som helst avfall. Katalys innebär att ett ämne kallad ”katalysator” används för att påskynda en kemisk reaktion utan att själv förbrukas.
Även om katalysatorn vanligtvis finns i spårmängder så används ofta tungmetaller som både är sällsynta och oerhört toxiska. Samarbetet mellan Stockholms universitet och AstraZeneca syftar till att byta ut metallen i dessa katalysatorer mot till exempel järn som varken är toxisk eller sällsynt.
Projektet har varit framgångsrikt och man har utvecklat nya katalysatorer för flera olika viktiga transformationer för att kunna göra dagens och även framtidens läkemedel. Samarbetet mellan AstraZeneca har en lång historia där Nils Lövgren på 1960-talet tog bedövningsmedlet Xylocain till dåvarande pillerfabrik Astra och detta initierade omvandlingen till ett av de ledande läkemedelsutvecklande företagen i världen.
IBM Sverige
Stockholms universitet och IBM Sverige har en formaliserad samverkan sedan 2012, med inriktning mot utbildning, forskning, arbetsmarknad och nätverkande.
IBM-anställda föreläser återkommande på kurser vid Institutionen för data- och systemvetenskap och på Open Labs kurser i design thinking. IBM tar även emot uppsatsskrivande studenter och medverkar som impact partner i för företaget relevanta forskningsansökningar.
Kontakt
Avdelningen för forsknings- och samverkansstöd
E-post: info@fs.su.se
Naturvetenskapliga fakultetskansliet
E-post: naturvetenskap@su.se
Senast uppdaterad: 30 juni 2025
Sidansvarig: Avdelningen för forsknings- och samverkansstöd och Naturvetenskapliga fakultetskansliet