Stockholms universitet

Joniserande strålning med tillämpningar inom medicin, industri, jordbruk och forskning

I takt med att användningen av joniserande strålning ökar, ökar även risken för hälsorisker om den inte används eller begränsas på rätt sätt. Det finns ett ständigt behov av forskning och undervisning för att bättre uppskatta risker av strålning samt säkerställa en hög nivå av kompetens.

Forskning i samarbete mellan Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) är omfattande vid Stockholms universitet. Samarbeten pågår eller har pågått med bl.a. Institutionen för molekylär biovetenskap, Wenner-Grens institut, Institutionen för geologiska vetenskaper, Institutionen för naturgeografi, Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer samt Fysikum. Samarbetena sker runt olika projekt, där det gemensamma målet är att bidra till ett bättre skydd av människor och miljö från oönskade effekter av joniserande strålning, nu och i framtiden.

 

Naturlig strålning kommer från många källor

Naturlig strålning kommer från många källor inklusive mer än 60 naturligt förekommande radioaktiva material som finns i mark, vatten och luft.

Bakgrundsstrålningsnivåerna varierar geografiskt på grund av geologiska skillnader. Exponeringen i vissa områden i Sverige kan vara mer än 200 gånger högre än det globala genomsnittet. Radon, en naturligt förekommande gas, kommer från berg och jord och är den huvudsakliga källan till naturlig strålning. Varje dag andas människor in och får i sig radionuklider från luft, mat och vatten. Redan låga doser av joniserande strålning kan öka risken för långsiktiga effekter som cancer, men den exakta risknivån är inte känt. 

Människans exponering för strålning kan också komma från mänskliga källor, alltifrån kärnkraftsproduktion till medicinsk användning av strålning för diagnos eller behandling. Idag är de vanligaste mänskliga källorna av joniserande strålning medicinsk utrustning. Nya apparater utvecklas ständigt och hur säkra de är behöver undersökas.

 

Kärnvapen är de farligaste vapnen på jorden

De kan förstöra hela städer och potentiellt döda miljoner, och föröda den naturliga miljön och livet för framtida generationer genom dess långsiktiga katastrofala effekter.

Forskning om nedrustningspolitik, nukleär icke-spridning och energisäkerhet hjälper till att förhindra vapens användning. Nukleär icke-spridning omfattar arbetet för att kärnämnen, kärnteknisk utrustning samt teknisk information endast används för fredliga ändamål. SSM har en stor roll i detta arbete i samverkan med forskningen. 

Korta fakta

  • Forskning om naturligt förekommande radioaktiva material i mark, vatten och luft samt om biologiska effekter av låga doser joniserande strålning bidrar till ett bättre skydd av människor och miljön.
  • Forskning om medicinsk användning av joniserande strålning bidrar till effektivare och säkrare metoder som kommer patienter till nyttan.
  • Forskning om nedrustningspolitik, nukleär icke-spridning och energisäkerhet hjälper till att förhindra vapens användning.
 

Kontakt

På denna sida