Stockholms universitet

Yttrande: Allmänna råd med kommentarer om styrning och ledning av fritidshemmet

Stockholms universitet har inbjudits av Skolverket att inkomma med synpunkter på förslag till allmänna råd med kommentarer om styrning och ledning av fritidshemmet. Universitetet ställer sig i huvudsak positivt till förslaget, men har några kommentarer och ändringsförslag vilka redovisas i det följande. Dnr SU FV-1456-23.

 

Förslaget till nya allmänna råd

Allmänt

I läroplanen samt i kommentarmaterialet till de nya allmänna råden beskrivs undervisning som bestående av en helhet av omsorg, utveckling och lärande. Stockholms universitet menar att omsorgsuppdraget, som inte nämns i det nya förslaget till allmänna råd, bör synliggöras även där.

Huvudmannens och rektorns styrning och ledning

Stockholm universitet föreslår att ”bör” konsekvent byts ut mot ”ska”. Detta inte minst då Skolinspektionen då fortsatt kan använda de allmänna råden vid sin tillsyn av verksamheten. Universitetet föreslår även att barns rätt till meningsfull fritid läggs till i punkterna 1 och 5.

Rektorns pedagogiska ledarskap

Stockholms universitet föreslår att punkternas ordningsföljd, både här och i kommentarmaterialet, ändras så att punkt 5 om resursfördelning placeras först. Även här föreslår universitetet att ”bör” ändras till ”ska”.

Stockholms universitet instämmer inte i Skolverkets bedömning (s. 2) att det inte längre finns behov av de allmänna råden om att huvudmannen och rektorn inför beslut som påverkar eleverna i fritidshemmet bör genomföra barnkonsekvensanalyser och se till att fritidshemmets utvecklingsområden identifieras och synliggörs i det systematiska kvalitetsarbetet. Universitetet menar att fritidshemmet skiljer sig från det övriga skolväsendet i det att verksamheten ska utgå från eleverna och att det därför är befogat att låta dessa formuleringar kvarstå.

Stockholms universitet instämmer inte i Skolverkets bedömning (s. 4) att allmänna råd om samverkan med hemmen kan ersättas med stödmaterial. Ansvaret för att initiera och driva arbetet med att få till stånd ett förtroendefullt, öppet och respektfullt samarbete med elevernas vårdnadshavare måste enligt universitetet tydligt ingå i huvudmannens och rektorns ledningsansvar.

Till den uppräkning (s. 5) av artiklar i Barnkonventionen som kan relateras till förslaget om allmänna råd för styrning och ledning av fritidshemmet föreslår Stockholms universitet att även artikel 12 om barns rätt att uttrycka sina åsikter läggs till.

Stockholms universitet är positivt till skrivningen (s. 7) att planeringen av verksamheten utöver uppdraget enligt skollagen och läroplanen även ska utgå från en inventering av den aktuella elevgruppens behov och intressen, men vill föreslå att ett stödmaterial utarbetas som beskriver och problematiserar vad det innebär att inventera elevgruppens behov och intressen.

Avslutningsvis föreslår Stockholms universitet att den vetenskapliga referenslistan kompletteras med följande aktuella publikationer:

  • I relation till att inventera elevers intressen: Ljusberg, A-L. (2022). The concept of pupils´ interests in the context of school-age educare in Sweden. Early Child Development and Care, DOI: 10.1080/03004430.2022.2075356
  • I relation till kvalitet i fritidshem: Kane, E. (2023). Teknisk, praktisk och frigörande kvalitet i fritidshemmets systematiska kvalitetsarbete. Pedagogisk forskning i Sverige (ahead of print) ISSN 1401-6788
  • I relation till rektors ledarskap: Björn Haglund & Lena Glaés-Coutts (2023) Leading and supporting: principals reflect on their task as pedagogical leaders of Swedish school-age educare, School Leadership & Management, 43:1, 8-27, DOI: 10.1080/13632434.2022.2137725

Detta beslut är i rektors ställe fattat 2023-05-04 av prorektor, professor Clas Hättestrand, i närvaro av universitetsdirektör Åsa Borin. Studeranderepresentanter har informerats och haft tillfälle att yttra sig. Övrig närvarande har varit Ulf Nyman, Ledningssekretariatet (protokollförare). Ärendet har beretts vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen. Föredragande i ärendet har varit utbildningsledare Rikard Skårfors.

På denna sida