Stockholms universitet

Yttrande: Boverkets förslag till föreskrifter om bostäders lämplighet för sitt ändamål

Stockholms universitet har inbjudits av Boverket att inkomma med synpunkter på fem förslag till nya föreskrifter och allmänna råd. Dnr SU FV-1915-23.

Stockholms universitet har inbjudits av Boverket att inkomma med synpunkter på fem förslag till nya föreskrifter och allmänna råd: avseende säkerhet i händelse av brand i byggnader (Boverkets dnr 31/2022), bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m. (2215/2021), bostäders lämplighet för sitt ändamål (2478/2023), tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga i byggnader (3680/2021) samt ändring i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd samt upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk dimensionering av byggnader och Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning (6640/2022). Av dessa har universitetet synpunkter endast på förslaget till föreskrifter om bostäders lämplighet för sitt ändamål (2478/2023), vilka anförs i det följande, samt på förslaget om tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga i byggnader, vilka redovisas i annat yttrande.

Övergripande synpunkter

Stockholms universitet menar att det är bra att det förtydligas vilka regleringar som gäller samt hur Boverkets byggregler (BBR) förhåller sig till plan- och bygglagen (PBL) och plan- och byggförordningen (PBF). Universitetet är positivt till målsättningen om flexibilitet i utformningen av bostäder samt till förtydligandena av vilken dokumentation som krävs, vilket på sikt kan väntas leda till kortare handläggningstider.

Stockholms universitet ställer sig även positivt till att skarpa kvadratmetergränser utgår och att bestämmelserna i stället är formulerade som funktionskrav. Universitetet ser dock vissa risker med att ta bort de vägledande kvadratmeterangivelserna och ser därför positivt på att Boverket planerar informationsinsatser för att stötta branschen i arbetet med att ta fram ny praxis.

Bostäder vid uppförande av nya byggnader (avsnitt 5.3)

Stockholms universitet är positivt till att studentbostäder inte längre särregleras i BBR, utan att det i stället införs generella bestämmelser som anger förutsättningarna vid utformning och dimensionering för bostadsfunktionerna (avsnitt 5.3.2, s. 36). Universitetet är också positivt till Boverkets bedömning (avsnitt 5.3.4, ss. 37f.) att överlappning av bostadsfunktioner som t.ex. sömn och vila och samvaro även fortsatt kan vara en möjlig lösning i mindre bostäder, då detta bättre möjliggör byggande av mindre bostäder med yteffektiva planlösningar.

Avseende förslagen (avsnitt 5.3.6, ss. 38f.) om delade bostadsfunktioner är universitetet positivt till de tydliga regler som föreslås avseende hur bostadsfunktionerna kan delas av flera boendeenheter. Universitetet menar emellertid att bostadsfunktionerna inte bör begränsas till att delas endast av boendeenheter avsedda för en person, utan att det vore tillräckligt med en begränsning avseende personantal oavsett om aktuella boendeenheterna är avsedda för en eller flera personer. Detta skulle möjliggöra flera typer av co-live-bostäder samtidigt som byggnadskostnaderna skulle bli lägre. En lösning med begränsning i antal boende personer snarare än antalet boendeenheter skulle också vara i linje med intentionen att låta innovation få större plats i framtidens bostadsbyggande. Universitetet ställer sig positivt till att de föreslagna föreskrifterna inte anger preciseringar av de gemensamma delarnas utformning – annat än reglering av hur många personer som får dela på utrymmen för matlagning etc. – utan gör det möjligt att låta omständigheterna i det enskilda fallet avgöra utformning och placering av utrymmen för olika funktioner.

Detta beslut är fattat 2023-08-24 av rektor, professor Astrid Söderbergh Widding, i närvaro av prorektor, professor Clas Hättestrand, och universitetsdirektör Åsa Borin. Studeranderepresentanter har informerats och haft tillfälle att yttra sig. Övrig närvarande har varit Henrik Lindell Kennberg, Ledningssekretariatet (protokollförare). Ärendet har beretts av Fastighetsavdelningen. Föredragande i ärendet har varit utbildningsledare Rikard Skårfors.

På denna sida