Stockholms universitet

Yttrande: Centrala studiestödsnämndens förslag på regelförenklingar inom omställningsstudiestödet

Stockholms universitet har av Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) anmodats att inkomma med synpunkter på förslagen i Centrala studiestödsnämndens (CSN) förslag på regelförenklingar inom omställningsstudiestödet. Synpunkter på förslagen i avsnitt 4 i CSN:s promemoria har i enlighet med anmodan besvarats 2024-02-01. Avseende övriga förslag har universitetet följande att anföra. (dnr SU FV-0232-24)

Som Stockholms universitet framhållit i tidigare yttranden i det aktuella ärendet är universitetet kritiskt till en av grundpremisserna för omställningsstudiestödet, att den sökande ska vara etablerad på arbetsmarknaden. Universitetet förordar att etableringskravet tas bort, för att ytterligare förenkla regelverket och för att öppna upp omställningsstudiestödet även för den grupp av personer som ej är etablerade på arbetsmarknaden och kan vara i ännu större behov av omställningsstudiestöd.

Med detta sagt välkomnar Stockholms universitet de regelförenklingar som föreslås i promemorians kapitel 5 och som kommer att innebära stora förbättringar för exempelvis yrkeslärarstudenter, som i flera fall varit tvungna att skjuta på eller avbryta sina studier på grund av långa handläggningstider eller krångliga regler. Universitetet tillstyrker alla förslag som syftar till att korta ner utrednings- och handläggningstiderna för omställningsstudiestöd, så att de som ansöker får snabbare besked och kan planera sina studier bättre (avsnitt 5.1 ss. 33ff.). Universitetet tillstyrker särskilt förslagen till förenklade regler för egenföretagare (avsnitt 5.1.4, ss. 42ff.) och att omställningsstudiestödet utvidgas till att gälla även för kortare utbildningar (avsnitt 5.2, ss. 47ff.).

Stockholms universitet skulle dock vilja problematisera frågeställningen om tidpunkten för ansökningstillfällena. CSN argumenterar (avsnitt 5.3, s. 52) för att en ändrad tidpunkt inte löser problemet med hur den årliga inkomsten ska kunna bestämmas. Universitetet instämmer i denna analys men vill ändå framhålla att tidpunkten för ansökningstillfällena och tiden för handläggning är problematisk i relation till antagningstiderna till högskolan. Det är orimligt att personer som söker omställningsstudiestöd inte får besked om det beviljas eller inte innan de behöver svara på eventuella antagningsbesked från högskolan. Universitetet ifrågasätter om CSN även med de föreslagna ändringarna kommer att kunna hantera ansökningarna tillräckligt snabbt. Om så inte är fallet, bör tidpunkterna för ansökan av omställningsstudiestöd tidigareläggas.

Stockholms universitet välkomnar förenklingarna gällande omställningsstudielån (avsnitt 5.5, ss. 56ff.), men menar att det kan förenklas ytterligare. Universitetet instämmer inte i CSN:s argumentation (ss. 59f.) om att det inte är lämpligt att låta alla som så önskar låna maximala belopp. Universitetet menar tvärtom att det vore en enkel och rimlig lösning, och att denna grupp av studenter i samma utsträckning som andra självständigt kan fatta beslut om hur stora lån de vill söka.

Detta beslut är fattat av rektor, professor Astrid Söderbergh Widding, i närvaro av universitetsdirektör Åsa Borin. Studeranderepresentanter har informerats och haft tillfälle att yttra sig. Övrig närvarande har varit Henrik Lindell Kennberg, Ledningssekretariatet (protokollförare). Ärendet har beretts vid Områdesnämnden för humanvetenskap, Områdesnämnden för naturvetenskap samt Studentavdelningen. Föredragande i ärendet har varit utbildningsledare Rikard Skårfors.
 

På denna sida