Den 14 juni 2016 var det så äntligen dags för Electra af Askö att ge sig iväg ifrån varvet, och ön Saaremma där hon legat i många månader, över Östersjön till Uttervik. Resan tog nästan ett dygn i lugnt väder. Med ombord fanns tre av Askölaboratoriets personal som också arbetet intensivt på varvet den sista tiden tillsammans med varvspersonal och en estnisk kapten.  

R/V Electra äntligen vid Askös brygga!
Äntligen vid Askös brygga!

Spänningen och förväntningen var stor på Askölaboratoriet. Några av oss satt i tornet och spanade och väntade och eftersom det var en solig dag passade det att ligga på klippan vid gamla båthuset och spana både efter vårt nya fartyg och små fågelungar.

Kustbevakningens fartyg som legat vid Askölaboratoriet ponton under natten gick ut och mötte dem till havs där Electra af Askö traditionsenligt sprayades med vatten.

Pontonen var inte klar ännu utan höll på att läggas i vattnet i Uttervik så som start fick både hon och Kustbevakningens fartyg ligga vid stationens gamla ponton.

Electra i Uttervik intill kustbevakningens fartyg
Electra i Uttervik intill kustbevakningens fartyg.

Det gällde också att putsa, måla och fixa med alla de sista små detaljerna som alltid blir kvar innan det var dags för varvspersonalen att åka hem igen. Det var full aktivitet in i sista minuten.

Eftersom det blåste blev det lite dramatiskt, så att Electra höll på att börja driva och måste hållas på plats hela tiden. Samtidigt kontrolleras att utrustning fungerar och alla övervakningskameror som visar hur det ser ut i maskinrummet, på akterdäck och pontonen och hur botten förhållandena är under fartyget.

Tursamt nog lugnade vädret sig och nästa dag gick det att flytta Electra till den nya pontonen. Och pontonen hade hunnit komma på plats!

Många kameror visar vad som händer på däck och i fartyget!
Många kameror visar vad som händer på däck och i fartyget!

Innan dess gjordes en dykundersökning av skrovet för att dokumentera eventuella skador på utrustningen placerad i skrovet efter grundstötningar som skett utanför varvet i Estland där hon kört in i sandrevlar flera gånger.  Electra av Askö kördes till varvet på Tenö för att byta ut felaktig utrustning och mer arbete utfördes under tiden. Det är lätt förstå att det kommer att ta tid att få allt klart och alla tester genomförda på ett komplicerat modernt utrustat forskningsfartyg.

Efter semesterperioden ligger hon äntligen vid den nya pontonen i sin hemmahamn på Askölaboratoriet och väntar på nästa omgång av tester av teknisk- och provtagningsutrustning i mitten av augusti.

Igen – det är ett stort forskningsfartyg som snart kommer att åka ut på Östersjön med ivriga forskare och studenter för att lära oss mer om detta unika, unga innanhav och dess utvecklingshistoria.

R/V Electra af Askö akterifrån (foto: Carl-Magnus Wiltén, Askölaboratoriet)
 

Skrivet och fotograferat av Lena Kautsky