Nu är personal från Askölaboratoriet nere på varvet I Nasva varje vecka. Det var så trångt i styrhytten där 10 man jobbade med all utrustning och alla kopplingar att det knappast gick att komma in utom när det var en kort kaffepaus.

Hytterna är nästan klara, bara att dra av skyddsplasten på väggarna.

Dubbelhytt
Dubbelhytt på Electra.

Samma sak med mässen och köket, där det var full aktivitet med att få klart bord och sätta in mikrovågsugn och diskbänk. 

Och labbet med skåp, bänkar och förrådsutrymmen börjar definitivt se ut som ett laboratorium.

Labbet
Laboratorium på däck.

Både på för och akter kommer allt mer i ordning. Den stora och mindre kranen är på plats liksom A-ramen, vinschen syns också, och förtöjningstrossen ligger snyggt på plats.

Det som inte kommit lika långt och som inte kommer att vara klart till leverans om fyra veckor är containern. Men vid inspektion så ser den rymlig ut. Det är en något förlängd 10 fots container. Som mycket blir denna specialbyggd för att fylla våra önskemål på bästa sätt.

Container
Container för forskning.

Nästa rapport kommer snart. Allt går jättefort nu och när jag åkte hem var ombyggnaden av avgångshallen i Tallin klar – från att ha varit en naturupplevelse där du fick gå på en gammal brygga i golvet och incheckningsdisken hade texten ”Some moments are rare share them” så är den nu fylld med blå myskuddar, där du kan ligga och skicka sms.

Skrivet och fotograferat av Lena Kautsky