Hytterna börjar bli klara
Hytterna börjar bli klara
 

De två enkelhytterna för besättningen med dusch och toalett, tillsammans med två dubbelhytter till forskarna i fören på fartyget börjar bli klara. Snart är det bara den sista finishen kvar. 

På akterdäck är både den stora och den mindre kranen monterad och den stora A-ramen finns på plats. Vinscharna kommer också snart att monteras, men ännu så länge står de i den stora hallen tillsammans med 600 meter kabel i stora rullar.

Även mycket i maskinrummet börjar bli klart. Det finns dock saker som kräver att personalen som jobbar tar sig en ordentlig funderare på hur saker skall lösas eller fixas.

Akterdäck med A-ramen
Akterdäck med A-ramen
 

Det stora ankaret med en kraftig kätting låg på kajen vid det senaste projektmötet. Det gör det möjligt att ankra fartyget om så behövs vid en längre provtagningstur där det inte finns tillgång till en lämplig hamn för natten.

Ankare med enorm kätting
Ankare med kraftig kätting
 

Nu finns inte det lilla flyget mellan Kuressaare och Tallin längre utan det som gäller är buss. Men fördelen är att det går att hinna med ett direkt flyg till Tallin – Arlanda så att man landar när solen börjar gå ner. Resan mellan Kuressaare och Tallin går på runt fyra timmar och det finns mycket vackert att titta på genom fönstret. Innan träden slagit ut så syns det att stammarna är klädda med orange lavar – snyggt.

Just kvällen den 17 april var himlen dramatisk efter regn med gråsvarta moln och glödande färger. Nästa projektledningsmöte blir den 17 maj, då kommer testerna att starta. Leveransdatum är nu uppskattat till runt den 14 juni. Då skall pontonerna vara på plats för att ta emot Electra af Askö.

Skrivet och fotograferat av Lena Kautsky