Sillgrisslorna i Östersjön har under många år studerats för att förstå ekosystemet. Sedan 2019 har forskarna lagt till live-sändning med medborgarforskning som delmoment. 

- Livesändningarna ger oss spännande insikter om sillgrisslornas beteenden. Förra året fick vi massa ny kunskap, bland annat om vad de äter och hur de umgås, genom mer än 1300 tips från allmänheten. Eftersom turistsäsongen på Stora Karlsö är inställd i år hoppas vi att ännu fler vill vara med digitalt istället, säger Jonas Hentati Sundberg, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i ett pressmeddelande.

Via en ny plattform kan allmänheten bidra online till forskningen. Det är lätt att se fåglarna, berätta vad man ser och kommunicera med forskarna. Med hjälp av AI kan forskarna för första gången följa fåglarna på individnivå och göra en mer ingående analys av inrapporterade observationer.

Se filmen om varför sillgrisslorna kan hjälpa oss lägga hela pusslet om hur Östersjöns ekosystem mår:

 

 

Stockholms universitets Östersjöcentrum är huvudman för sillgrisslehyllan. Projektet ”Havsfåglar i Östersjön” drivs av SLU och SU med stöd av Världsnaturfonden WWF. Läs mer!