Baltic Breakfast - Frukost kring aktuella Östersjöämnen
Östersjöcentrum arrangerar frukostseminarier en gång i månaden. Där presenteras den senaste kunskapen rörande centrala miljöfrågor för Östersjön. Alla som arbetar för en hållbar utveckling i Östersjöregionen och/eller är engagerade i Östersjöfrågor är välkomna.
Seminarierna livesänds och kan ses även i efterhand.
Hur ser det egentligen ut för sjöfåglarna i Östersjön? Svaret är att det beror helt på vilken art man tittar på. Vissa arter minskar drastiskt, medan andra arter klarar sig bra eller till och med ökar i antal.
Hur ska det svenska strandskyddet se ut i framtiden? Frågan är politiskt aktuell då en utredning föreslår flera förändringar i skyddet. Vid april månads Baltic Breakfast fördjupar vi oss i de ekologiska och juridiska konsekvenserna av förslaget.
At the upcoming Baltic Breakfast 17 March researchers from the Chempact project present recent research on micropollutants entering the Baltic Sea through wastewater.
Februari månads Baltic Breakfast handlar om strömmingsfisket. Hur går det för strömmingen i Egentliga Östersjön och Bottenhavet? Kan ny kunskap om genetik leda till en bättre förvaltning?
Efter ett och ett halvt års arbete har nu miljömålsberedningen lämnat sina förslag på åtgärder för friskare hav till regeringen. Forskarkontakterna har varit många, inklusive med oss här på Stockholms universitets Östersjöcentrum.
A Baltic Breakfast webinar where chemical experts from Stockholm University and The Royal Institute of Technology gave their views on the recently presented EU Chemicals Strategy.
Välkomna till ett digitalt frukostseminarium om åtgärder för att skydda och återställa våra kustmiljöer!
Datum: Onsdag 4 november kl 8:30-9:15
Seminariet sänds direkt på su.se/ostersjocentrum/balticbreakfast och går också att se i efterhand. Ingen anmälan behövs.
Höstens första Baltic Breakfast handlade om den kontroversiella ålen. Vid seminariet diskuterades ålfrågan både utifrån socioekonomiska och naturvetenskapliga perspektiv, samtidigt som förvaltningen gavs en röst.
Här kan ni läsa mer och se på vår senaste digitala Baltic Breakfast där experterna Lars Arneborg och Bo Gustafsson berättar om sambanden mellan klimat, samhällsutveckling och övergödning!
Mars månads Baltic Breakfast handlade om forskning rörande jordbrukspolitikens inverkan på risken för växtnäringsläckage och möjliga åtgärder inom lantbruket.
Februari månads Baltic Breakfast handlade om forskning om hinder för genomförandet av miljöpolitik i Östersjöregionen. Varför uppfylls inte de mål som sätts upp?
Välkomna på årets första Baltic Breakfast 15 januari 2020. Den här gången handlar seminariet om havsförsurning och dess betydelse för Östersjön och för det marina livet.
Vid november månads Baltic Breakfast presenterade regeringens särskilda utredare, professor Christina Rudén från Stockholms universitet ACES, sin nya utredning om cocktaileffekten av kemikalier.
Olika kemikalier från samhället hamnar till slut i våra hav. Men varifrån kommer de? Vilka är de största källorna och vad kan vi åtgärda för att minska spridningen? Vid denna Baltic Breakfast presenterades samarbetsprojektet NonHazCity som syftar till att göra städerna runt Östersjön kemikaliesmarta.
På Baltic Breakfast 13 februari 2019 dök vi ner i några goda exempel på framgångsrika havsåtgärder i syfte att bidra till miljömålsberedningens havsuppdrag.
Vid detta Baltic Breakfast resonerar vi kring sambanden mellan jordbrukets struktur, konsumtion av animalier och risken för övergödning. Vad finns det för vetenskapligt stöd för lösningar på strukturproblemet? Bidrar vi till en bättre havsmiljö om vi äter mindre kött?
Att använda musselodlingar som åtgärd för att minska övergödningen i Östersjön är något som har diskuterats den senaste tiden. I samband med Baltic Eyes senaste policy brief ordnades en frukost för att reda ut vilka olika sidor och argument som finns i diskussionen.
Hur stor är potentialen för återcirkulering av fosfor i livsmedelssystemet och var ska man sätta in de kraftfullaste åtgärderna för att minska förlusterna av denna begränsade, men livsviktiga resurs?
Under denna frukost presenterar vi vad forskningen vet hittills om klimatförändringarnas inverkan på Östersjön och vad detta betyder för dagens marina miljöfrågor.
Inför oktobers EU-förhandlingar om fiskekvoter användes Baltic Breakfast 4/10 till att diskutera hur vi kan få ett ekologiskt och ekonomiskt hållbart fiske i Östersjön. Är det ens möjligt?
Marin och kustnära turism är den största sektorn av de maritima näringarna och därmed en viktig del i strategin för hållbar blå tillväxt i Östersjöområdet. Men för att turismen ska blomstra så behöver både djur, natur och vatten hålla god kvalitet.
Vi vet väldigt lite om hormonstörande ämnens långsiktiga effekter på människor och miljö. Debatten har fokuserat på effekter på människor och för lite på vad som händer i miljön. Man talar nästan inget om effekterna i haven. Men det finns skäl att ändra på detta.
Växtnäring som fosfor och kväve behövs för att producera livsmedel men felhanterad ger den problem som övergödda vatten. Så mat och övergödning hänger ihop. Men hur?
Tio procent marina skyddade områden – räcker det? Vad behövs för att säkerställa ett hållbart nyttjande av havet och hur behöver de skyddade områdena utformas?