
Vad har du studerat?
Jag började min tid på universitetet med att läsa praktisk och teoretisk filosofi. Jag läste A-kursen i teoretisk filosofi och sedan A- och B-kursen i praktisk Sedan har jag läst andra ämnen också, som A-kursen i psykologi, en ekonomikurs på ett företagsuniversitet och psykologlinjen.
Vad arbetar du med idag?
Jag är legitimerad psykolog och jobbar för närvarande med rekrytering på Adecco, men jag har en bakgrund inom organisationsutveckling, ledarskap, rekrytering och personbedömning. Jag har jobbat kliniskt och med stress och hälsofrämjande beteende på arbetsplatsen.
Har du haft användning för dina filosofikunskaper?
Som jag ser det så har man användning för filosofikunskaper i ens sätt att relatera till information. En sak man snabbt lär sig som filosofistudent är argumentationsteknik och att kunna analysera olika informationsmängder, föra ett stringent resonemang och dra långtgående slutsatser. Inom rekrytering kan det till exempel handla om att analysera en strategi för ett företag och se vad de behöver för typ av person. Jag har vässats i min analytiska förmåga och det har jag haft nytta av. Det var också lärorikt för mig att lära mig hur man resonerar i en vetenskaplig tradition, som filosofi, och sedan läsa psykologi och se skillnaden mellan dem. I teoretisk filosofi så läser man ju om de vetenskapliga revolutionerna och hur kunskap kommer till en och sådär. Det var intressant att sedan läsa om det i psykologi och se hur det faktiskt fungerar.
Vem skulle du rekommendera filosofistudier till?
Alla! Jag tycker att alla borde börja sin resa på universitetet med att läsa grunderna i filosofi, vare sig man gillar det eller inte. Det handlar om att förstå hela vårt västerländska tänkandes vagga.
Har du några tips till blivande studenter?
Ja, oroa dig inte så mycket över vad du kommer att använda saker och ting till, utan läs det du är intresserad av och som du tycker du har nytta av. I slutändan kommer du förmodligen inte jobba med det du är utbildad till ändå så gör det för att det är roligt eller för att du tycker att det utvecklar dig. Det gjorde jag!