Föreståndaren har ordet: ”Utveckling pågår”

De nationella proven i matematik genomförs i dag med papper och penna men under läsåret 2025/2026 kommer de att genomföras digitalt. PRIM-gruppen har i uppdrag att utveckla digitala nationella prov i matematik.

Under flera år har förberedelser och utvecklingsarbete inför digitaliseringen pågått. Det förberedande utvecklingsarbete pågår och kommer att pågå tills de första digitala nationella proven levererats. I utvecklingsarbetet har bland annat provutvecklare, forskare, elever och lärare involverats. 

Även när de första digitala nationella proven levererats kommer provutveckling ske kontinuerligt. Kontinuerlig provutveckling skedde även för de nationella prov som genomfördes med papper och penna och kommer att kontinuerlig fortgå för de digitala proven. Den kontinuerliga provutvecklingen kommer bland annat påverkas av eventuella förändringar av digitala formatet, till exempel om det sker utveckling av den plattform som proven levereras i.

I nedanstående länk kan du läsa om planerna för de första digitala nationella proven och om vad som händer inom utvecklingsarbetet. Innehållet på sidan kommer att uppdateras kontinuerligt för att innehålla aktuella planer och information.

Om pågående utveckling av digitala nationella prov