Jämställda länder är lyckligast

Nyligen släpptes årets lista med världens lyckligaste länder och som vanligt ligger de nordiska länderna i topp, med Sverige på en sjätteplats. Professor Claudia Bernhard-Oettel är en av flera experter som bidrar med möjliga orsaker till varför det är så här.

Claudia Bernhard-Oettel
Claudia Bernhard-Oettel

Det är nyhetssajten Dagens PS som utifrån en artikel av CNBC analyserar frågan med hjälp av olika experter. De ställer lyckolistan mot en annan aktuell rankinglista, nämligen den över de mest jämställda länderna i världen. Och det visar sig då att de båda listorna speglar varandra rätt väl.

Lyckolistan eller World Happiness Report som den heter, använder sex faktorer för att bedöma ländernas nivå av lycka: socialt stöd, inkomst, hälsa, frihet, generositet och frånvaro av korruption.

World Economic Forum, som står för jämställdhetslistan, jämför länders könsgap inom fyra områden: ekonomiska möjligheter, utbildningsnivå, hälsa och överlevnad samt politiskt bemyndigande.

Och det är utbildningsdelen som Claudia Bernhard-Oettel uttalar sig om. Sverige och en del andra länder högt upp på listorna har gratis högskoleundervisning och det kan bidra till att människor får lika tillgång till högavlönade arbetsmöjligheter, menar hon bland annat, men fortsätter:

– Även om vi ligger längre fram än andra länder när det gäller jämställdhet och lycka, finns det fortfarande mycket arbete kvar att göra.
 

Läs hela artikeln på Dagens PS

Läs originalartikeln från CNBC med fler citat av Claudia Bernhard-Oettel (på engelska)

Läs mer om Claudia Bernhard-Oetttel