När är det bäst att stressa?

Docent Tina Sundelin har tilldelats ett forskningsbidrag på 2,5 miljoner från Afa Försäkring för projektet "När är det bäst att stressa? Hur kommuner och regioner kan strukturera arbetsdagen för att främja återhämtning."

Tina Sundelin. Foto: Henrik Dunér
Docent Tina Sundelin. Foto: Henrik Dunér

Tina Sundelin tilldelas 2 440 704 kronor för att studera och fastställa hur timingen av stressande aktiviteter på jobbet påverkar sömn och återhämtning.

Data från en tidigare studie inom socialtjänst, vård- och omsorg i olika kommuner och regioner ska analyseras med fokus på variationer under dagen i relation till återhämtning och hälsa. Målet med projektet är att klargöra hur en arbetsdag bäst struktureras för att främja just återhämtning och hälsa.

I projektgruppen ingår även Leonie Balter och Göran Kecklund.

– Vi vet idag väldigt lite om hur tidpunkten för hög arbetsbelastning påverkar återhämtning. Detta är speciellt viktigt inom socialtjänst, vård- och omsorgsyrken, där tempot är högt och stressnivåerna varierar under dagen. Har exempelvis stressande arbetsuppgifter på morgonen eller eftermiddagen en starkare koppling till hur du sover efter jobbet? säger Tina Sundelin.

Projektet är ett av nio inom ett nytt forskningsprogram – Friskfaktorer – inom kommuner, regioner och kommunala företag – från Afa Försäkring som nu får finansiering.

Läs pressmeddelandet från Afa Försäkring

Läs mer om Tina Sundelin