Torun Lindholm i excellenscenter om globalt samarbete

Stockholm Center on Global Governance (SCGG) är ett tvärvetenskapligt centrum vid Stockholms universitet som nu får finansiering från Vetenskapsrådet. Professor Torun Lindholm Öjmyr är en av de medverkande forskarna.

Hösten 2022 utlyste Vetenskapsrådet bidrag till excellenscenter. Efter att en internationell panel bedömt de 124 ansökningar som kom in har Vetenskapsrådet nu beslutat att finansiera 15 forskningsmiljöer. Varje forskningsmiljö kommer att få 4–6 miljoner kronor per år under fem år, och planen är att ge möjlighet till ytterligare fem års finansiering efter utvärdering.

En av forskningsmiljöerna som fått anslag är Stockholm Center on Global Governance (SCGG) vid Stockholms universitet.

— Ett centralt tema för forskningen vid centret kommer att vara frågan om varför, hur och med vilka konsekvenser som globalt samarbete utmanas av aktörer som auktoritära stater och populistiska ledare, säger projektledare Jonas Tallberg, professor i statsvetenskap. 

Torun Lindholm Öjmyr vid Psykologiska institutionen är en av de medverkande forskarna.

Torun Lindholm Öjmyr Foto: Niklas Björling
Torun Lindholm Öjmyr Foto: Niklas Björling

Hur ser du, som forskare i psykologi, på din roll och ditt bidrag till det nya excellenscentret?

— Fokus för det kommande projektet är att skapa ett tvärvetenskapligt forskningscenter för att samla kunskap kring det allt vanligare ifrågasättandet av globala institutioner för internationell samverkan, som FN eller WHO. Centret tar sig an frågor om varför, hur och med vilka konsekvenser globalt samarbete utmanas.

Det socialpsykologiska perspektivet kommer att bidra med teori och empiri i första hand kring förståelse av specifika processer bakom dessa ifrågasättanden så som förskjutningar i värderingar, tillit, attityder, och beteenden.

Jag kommer att vara koordinator för detta kluster inom centret, vilket bland annat innebär att skapa möten mellan forskare från olika discipliner för samarbete, och ta initiativ till gemensamma nya forskningsprojekt.

Har du några förväntningar på konkreta resultat på sikt?

— Initialt kommer vi att starta upp många olika aktiviteter inom projektet så som forskarmöten, forskarskola, offentliga föreläsningar, med mera. Sen är det själva kärnan, att skapa den här interdisciplinära huben av forskare och projekt som kommer att ta tid att bygga upp.

Förhoppningen är, som i alla forskningssammanhang, att vi ska bli klokare och förstå världen lite bättre än tidigare.
 

Läs mer om det nya excellenscentret

Läs mer om Torun Lindholm Öjmyr