Möt Elin, alumn från Psykologprogrammet

När Elin gick termin 5, och var halvvägs igenom den femåriga utbildningen, medverkade hon i en film för att berätta om livet som psykologstudent vid Stockholms universitet (se nedan). Nu har hon gått klart alla tio terminer och ser tillbaka på en rolig tid fylld med mycket plugg och personlig utveckling.

Elin, alumn från Psykologprogrammet

 

Hur känns det att vara klar med hela utbildningen?

– Jättebra, jag är så stolt och nöjd över att ha klarat programmet. Det känns fantastiskt kul faktiskt och jag känner mig väldigt redo att gå ut i arbetslivet och lämna studietiden bakom mig.

Vad har varit det bästa med att läsa på Psykologprogrammet?

– Den största höjdpunkten enligt mig var psykologpraktiken som man gör under sitt tredje år. Då får man för första gången prova på det kliniska arbetet och se hur det fungerar på en arbetsplats, lära sig hur man pratar om psykisk ohälsa och knyta kontakter för framtiden.

– En annan höjdpunkt var första dagarna av utbildningen. Vi hade två "lära känna varandra-dagar”, vilket var superkul. Det har överlag varit kul att lära känna och plugga tillsammans med så många personer som man kommer träffa ute i arbetslivet sen.

Fem år för att bli psykolog

Elin valde att läsa till psykolog för att hon tycker om att prata med människor och för att hon visste att hon ville jobba med människor på något sätt.

– Dessutom är psykologi ett ämne som många kan känna igen sig i och som är väldigt intressant att djupdyka i.

Tid till att göra denna djupdykning fanns det gott om. Psykologprogrammet är en förhållandevis lång utbildning på hela 300 högskolepoäng. Den största utmaningen för Elin var att hålla motivationen uppe under alla de fem åren. Nu när hon är igenom tycker hon att utbildningen hade ett väldigt bra upplägg. Det blev tydligt att kurserna bygger på varandra: successivt lär man sig mer och mer.

Det finns ett rikt studentliv, men det kräver att man själv anstränger sig lite och engagerar sig för att märka av det.

– Det är en lång utbildning och man kommer känna sig trött, ha kurser som man inte tycker om eller göra vissa moment som känns meningslösa. Psykologprogrammet är också en utbildning som kräver att man utmanar sig själv och går utanför sin så kallade comfort zone, vilket kan kännas obekvämt i stunden men är väldigt lärorikt på lång sikt.


Varför ska man välja att läsa Psykologprogrammet på just SU?

– På Psykologprogrammet här finns möjligheten att välja inriktning, antingen KBT eller PDT. Det är inte alla universitet som har det. Jag själv valde KBT. Dessutom finns det många arbetsplatser i Stockholm för extrajobb eller praktik. Det finns ett rikt studentliv, men det kräver att man själv anstränger sig lite och engagerar sig för att märka av det, och då är det superkul!

Elin valde att engagera sig i psykologstudenternas ämnesråd PÄR under nästan hela studietiden där hon var ordförande för den sociala sektionen.

– Att vara med i ämnesrådet är något jag rekommenderar alla. Det är det absolut bästa sättet att lära känna personer från andra terminer och få lite råd om hur man ska tänka framåt. Dessutom får man bra tips på extrajobb och skapar ett stort nätverk som man har mycket nytta av under studietiden.

Vad händer nu?

– Jag ska börja jobba på en privat vårdgivare i Stockholmstrakten. Det känns jättekul och jag känner mig förberedd och taggad!
 

Och hur var det halvvägs in i utbildningen?

Se videon där Elin är student på termin 5. Den filmades när hon deltog i kampanjen om hur det är att plugga vid Stockholms universitet – egentligen.

Vad får man lära sig på Psykologprogrammet – egentligen?
 

Elins bästa råd till nya studenter

  • Stressa inte upp dig – det kommer att gå bra! Du kommer lära dig det du ska för att känna dig förberedd för yrkeslivet. Tro på processen även om det känns svårt ibland.
  • Förbered dig även på att motivationen kan kännas låg ibland och tänk ut vad du skulle kunna behöva göra för att må bättre eller peppa dig själv och andra.
  • Ta hjälp av dina klasskamrater. Det finns ingen betygshets, så dela er kunskap med varandra så att ni alla kan lyckas!
  • Extrajobba inte för mycket, speciellt inte i början. Då kommer du missa mycket och det blir svårt att ta igen senare. Under utbildningen skulle jag rekommendera max en dag/vecka för extrajobb.
På denna sida