Termin i Spanien gav kunskap, nya vänner och fina minnen

Läs om när Felicia, som pluggar psykologi på Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet, var utbytesstudent på ett universitet i Madrid.

Felicia läser på Kandidatprogrammet Personal, arbete och organisation (PAO), med psykologi som huvudinriktning. När det var dags för termin 5 så bestämde hon sig för att åka på en utbytestermin i Spanien via Erasmus+. Detta blev möjligt genom Psykologiska institutionens avtal med Universidad Complutense de Madrid i Spanien.

Felicia framför en av Madrids stora gator
Vid Calle de Fuencarral, Madrid. Foto: Privat.
 

Varför ville du åka på utbyte till just Spanien?

– Jag har så länge jag kan minnas varit intresserad av det spanska språket och därför var det ett självklart val för mig att åka på utbyte till Spanien. Alla mina kurser var på engelska men jag gick även en språkkurs när jag var där och den kom väl till pass!
 

Undervisning på engelska och kurs i spanska

Felicia läste totalt fem kurser under sin utbytestermin och fördjupade sig inom sitt huvudämne psykologi. Kurserna var Statistics Applied to Psychology I, Intervention Treatment Social Occupational Educational Psychology, Psychology, history, science and profession, Educational Psychology och Differential Psychology.

Kurserna som Felicia följde på det spanska universitetet gavs som sagt på engelska, men det finns såklart möjlighet att läsa kurser på spanska för den som känner sig manad. Felicia valde istället att vid sidan av kurserna i psykologi läsa en språkkurs i spanska. 

Jag gick en spanskakurs på nivå A2 där undervisningen var på spanska. Det var svårt men väldigt roligt. I början var det jättesvårt när läraren skulle förklara grammatiska regler för det spanska språket på spanska, men i slutet av kursen kände jag att jag hade lärt mig mycket då jag förstod läraren mycket bättre.

Vilka var de största skillnaderna mellan att plugga i Spanien jämfört med Sverige?

Den absolut största skillnaden att studera i Spanien var att jag läste fem kurser samtidigt. Det blev en riktig chock att behöva koncentrera mig på så många ämnen samtidigt när jag i Sverige som mest haft två delkurser som gått samtidigt. Det var även riktigt tufft att alla kurser gick över hela terminen och att man i och med det hade en tentaperiod i slutet av terminen där jag behövde göra alla mina tentor under samma vecka.
 

Inte bara studier

Bild på solnedgång tagen från en takterass i Madrid.
Rooftop restaurang i Madrid, nära Puerta del Sol. Foto: Felicia Wallón.

I Madrid delade Felicia en lägenhet med tio andra personer och umgicks för det mesta med personerna som hon bodde tillsammans med. 

– Det fanns alltid någon att hänga med. Vi bodde väldigt nära centrum så det blev många turer ner på stan. Några gånger åkte vi till närliggande städer över dagen eller gick ut tillsammans. Madrid är tre gånger större än Stockholm så det fanns alltid något att hitta på!

Jag hade hört om hur det kan kännas konstigt innan man har ställt om till att man bor i ett annat land men att man i slutändan inte vill åka hem. Precis så blev det. 

Felicia tycker att hennes utbytestermin blev ungefär så som hon hade föreställt sig. Hon tror att hon hade en väldigt realistisk bild av hur det kan vara, tack vare att många av hennes vänner hade varit på utbyte tidigare och pratat om hur svårt och stressigt det kan vara att till exempel hitta boende.

Julbelysning i park i Madrid.
Julbelysningen i Parque del Retiro, Madrid. Foto: Felicia Wallón.

– De sa till mig att det kan ta minst två veckor innan det känns bra så jag var förberedd på att det kanske inte skulle vara så kul i början. Jag hade hört om hur det kan kännas konstigt innan man har ställt om till att man bor i ett annat land men att man i slutändan inte vill åka hem. Precis så blev det.

Felicia tycker att terminen flög förbi otroligt snabbt och att tiden som student i Spanien var fantastiskt rolig och givande.

– Jag hade gärna stannat en termin till! Jag är mycket tacksam över att jag fick möjligheten att åka och glad över att jag tog chansen när den kom. 

 

Felicias bästa tips till dig som funderar på att åka på ett utbyte

Tips 1: ÅK! Det är värt att åka för det är en otrolig upplevelse som du kommer minnas i resten av ditt liv. Du kommer ha vänner i flera länder att kunna åka och hälsa på efteråt. Det är verkligen givande att testa på att bo i ett annat land och uppleva en annan kultur än den du är van vid.

Tips 2: Tänk över hur viktigt det är för dig att inte behöva gå om en termin när du kommer hem. För mig var detta inte viktigt, men jag vet att det är det för andra och jag tror att den stressen förstör mycket av upplevelsen. Välj istället kurser efter det du är intresserad av. Fungerar tillgodoräknandet är det super, men du kommer ha ett mycket roligare utbyte om du inte bara fokuserar på det. Inget universitet kommer ha perfekt motsvarande kurser ändå. Satsa på att ha ett intressant och roligt utbyte istället!

Tips 3: Res runt så mycket du kan till närliggande städer eller länder. Det är jätteroligt!

Tips 4: Kom ihåg att lägga tid på studier varje vecka. Om du, som jag, åker till ett land där alla tentor ligger i slutet av terminen så är det lätt att tänka ”jag hinner göra det där sen”. Lägg ner tiden på en gång så hinner du njuta av sista tiden på utbytet också.

Tips 5: Ta reda på direkt om du kan få göra dina tentor tidigare så att du inte missar början av studierna när du kommer tillbaka till Sverige. Om du åker på vårterminen istället för höstterminen så tror jag inte detta är ett problem, men ska du åka på hösten försök prata med ditt värduniversitet och se om det går att ordna tidigare tentamen så att du inte missar början av vårterminen i Sverige.

 

Bild på student som utforskar en gränd i spanska staden Segovia
På besök i den närliggande staden Segovia. Foto: Privat.

 

Här kan du se Psykologiska institutionens alla avtal

På denna sida