Andra forskningsinfrastrukturer

REWHARD är en av flera nationella forskningsinfrastrukturer med finansiering från Vetenskapsrådet. Det finns andra infrastrukturer som likt REWHARD möjliggör forskning baserat på individdata. Infrastrukturerna har olika inriktning och samordnar data från olika datakällor. 

På denna sida har vi samlat information om liknande forskningsinfrastrukturer. Besök gärna Vetenskapsrådets hemsida för mer information om forskningsinfrastrukturer i och utanför Sverige.  

Forskningsinfrastruktur (vr.se)

 

CORS 

Comparative Research Center Sweden

CORS är ett nationellt konsortium som samordnar och tillhandahåller surveybaserad forskningsinfrastruktur för samhällsvetenskaplig forskning. Både nationella infrastrukturer samt noder för svensk medverkan i internationella infrastrukturer ingår i samarbetet och omfattar några av de största och mest välkända surveybaserade forskningsprogrammen i Sverige; European Social Survey (ESS), European Values Study (EVS), International Social Survey Programme (ISSP), The Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE) samt Svenska Valforskningsprogrammet (SNES).

I CORS organisation ingår även Medborgarpanelen (SCP) vid SOM-institutet, som genomför datainsamlingar via webbenkäter med särskilt fokus på experiment och panelstudier. CORS bidrar även med metodutveckling och kunskapsförsörjning till forskarsamhället.

CORS hemsida

 

NEAR 

The National E-infrastructure for Aging Research

NEAR främjar och stödjer äldreforskning genom att underlätta användningen av longitudinella populationsbaserade data från olika välkända svenska kohortstudier om åldrande och hälsa. NEAR bygger på ett samarbete mellan åtta svenska universitet och omfattar 15 databaser med individuella undersökningar. Dessutom samarbetar NEAR med andra nationella infrastrukturer såsom SIMPLER och CORS.

NEAR:s uppdrag är att möjliggöra högkvalitativ forskning om åldrande genom att tillhandahålla stora mängder hälsodata och samtidigt upprätthålla samma kvalitet och bredd som finns i enskilda populationsbaserade studier. NEAR syftar även till att öka nationellt och internationellt utbyte och samarbete samt förbättra kvaliteten och generaliserbarheten för forskningsresultat om äldre. NEAR tillhandahåller ett brett spektrum av biomedicinska, kliniska, sociala och psykologiska hälsodata för cirka 90 000 äldre vuxna som följts mellan 12 och 52 år.

NEAR:s hemsida

 

SIMPLER

Swedish Infrastructure for Medical Population-based Life-course and Environmental Research

SIMPLER består av två befolkningsbaserade longitudinella kohorter och tre regionspecifika delkohorter, en omfattande biobank bestående av blod, urin, fettbiopsier, saliv, avföring och DNA, samt en stor databas som nu även innehåller en växande andel ’omics’. Denna nationella infrastruktur initierades 1987 och omfattar information om 110 000 män och kvinnor från tre regioner. Deltagarna har genom åren genomgått upprepade undersökningar och databasen har uppdaterats mot nationella register.

Huvudsyftet med infrastrukturen är att förse forskare med ett brett batteri av longitudinella livsstilsdata, registerinformation och molekylära mätningar för att främja högkvalitativ forskning om bakomliggande genetiska orsaker och livsstil som påverkar utvecklingen till och progressionen av åldrandesjukdomar.

SIMPLER:s hemsida

 

STR 

Svenska Tvillingregistret

STR är en nationell databas som samlar, lagrar och delar data om tvillingar för forskning. Projektansökningar granskas och godkänns av STR:s expertgrupp. Det är möjligt för forskare att erhålla adresser för att själva kontakta tvillingar eller lägga till frågor i våra pågående enkäter efter godkännande.

Datainsamlingen startade under 60-talet och omfattar för närvarande 135 000 tvillingar. Alla tvillingar födda i Sverige bjuds in vid <1, 9, 15, 18 och 24 års ålder. Föräldrar och/eller tvillingarna svarar på webenkäter och lämnar DNA-prov (tvillingarna). Uppföljningar sker sedan upprepat under åldrandet.

Data omfattar zygositet, enkätdata, mätning av fysisk aktivitet, genotyper, biomarkörer, DNA och serum. Metadata finns tillgängligt på strdata.se.

STR:s hemsida 

 

SwedPop

Svenska befolkningsdatabaser för forskning  

SwedPop är en nationell forskningsinfrastruktur som tillgängliggör harmoniserade livsförloppsdata, tvärsnittsdata och paneldata på individnivå. Data i SwedPop innehåller ett stort antal demografiska och socioekonomiska variabler och omfattar stora delar av Sveriges 1800- och 1900-talsbefolkning; storstäderna Stockholm och Göteborg men också andra geografiska områden med skilda socio-ekonomiska karakteristika.

Fullt utbyggd kommer SwedPop att innehålla länkade livsförloppsdata för ca 3,5 miljoner individer i utvalda regioner, från sent 1600-tal till mitten av 1900-talet, nationella folkräkningsdata 1880-1950 och information om döda från 1850-2019. Samordningen i SwedPop bidrar till att öka kvaliteten och jämförbarheten på äldre svenska befolkningsdata och bidrar samtidigt till att överbrygga historiska befolkningsdata med moderna befolkningsregister.

SwedPop:s hemsida

 

UGU 

Utvärdering Genom Uppföljning 

UGU är en longitudinell studie som har arbetat fram en unik databas inom det utbildningsvetenskapliga området. UGU består av flera longitudinella undersökningar som kombinerats till en helhet, vilket tillsammans skapar en kohort sekventiell databas.

Databasen innehåller 10 olika födelsekohorter som är nationellt representativa stickprov vilka gör det möjligt att genomföra longitudinella, sekventiella och tvärsnittsanalyser. Datan består av administrativa uppgifter, mått på studieförutsättningar, enkätuppgifter, studieresultat och kognitiva test. UGU är en av de äldsta samhällsvetenskapliga databaserna i Sverige, den första undersökningen genomfördes 1961. 

UGU:s hemsida

På denna sida