Magnus Westerberg – Författare, Content Manager och lärare i italienska

Man får flera själar om man lär sig flera språk, och att tänkandet är språkligt. Förmågan att tala, förstå och analysera andra språk är en skatt som ingen kan ta ifrån en.

Foto: Liselotte Van Der Meijs
Foto: Liselotte Van Der Meijs

Vad har du för utbildning?

Jag läste in en fil. mag. i litteraturvetenskap, engelska och filosofi vid Stockholms universitet i början av 90-talet, men slutade egentligen därefter aldrig att studera. Efter en längre vistelse i Florens under studietiden blev jag uppslukad av den italienska kulturen och språket och läste senare in i princip alla kurser som gick att läsa i italienska på kvällstid vid Stockholms universitet.

Jag har mycket att tacka de inspirerande lärare som jag hade vid institutionen för Romanska språk: Franco Pauletto, Entela Tabaku och Cecilia Schwartz. Har även läst AI (Artificiell intelligens) vid Linköpings Universitet. På längre sikt skulle jag vilja komma in på doktorandutbildning i språk/filosofi.

Covidpandemin och distansstudier
Under Covidpademin 2020 var jag i Rom och försökte tappert samtidigt jobba heltid och studera kanditatkursen på heltid vid Stockholms Universitet, men fick tyvärr avbryta studierna då jag upptäckte att det inte gick att kombinera föreläsningar med heltidsjobb på Microsoft. Av min planerade uppsats om poeten, piloten och revolutionären Gabriele d’Annunzio blev det istället en kort artikel om d’Annunzio, som publicerades i tidskriften Romhorisont. Men nu har jag börjat om med en annan Kanditatuppsats inom ett helt annat område.

Vad studerar/jobbar du med idag?

Skriver Kandidatuppsats i italienska vid Umeå Universitet på kvartsfart/distans och jobbar som Content Manager på Telia Cygate. Jag vikarierar även som tennistränare och undervisar i italienska.

Vilken betydelse har utbildningen haft för dina nuvarande studier/ditt nuvarande arbete? 

Har en del italienska kollegor på Telia Cygate som jag pratar med, men annars har jag läst italienska primärt för att jag vill förstå Europa, historien och samtiden bättre. Om man kan flera språk får man flera själar. Tillbringar somrarna i Rom. Älskar värmen, utelivet, mina vänner på tennisklubbarna i staden, arkitekturen och närheten till havet i Ostia. Har ofta bott på Circolo Scandinavo samt på Svenska Institutet i närheten av Villa Borghese och skrivit på olika projekt. Har deltagit i filmprojektet ”Anima Mundi” i Rom och även hållit föreläsningar om historia och språk.

Varför ska man läsa italienska på universitetet?

Jag har alltid varit intresserad av kopplingen mellan språk, litteratur, historia och idéhistoria.

Till Italien åker jag flera gånger om året. Då jag har ett flexibelt jobb i IT-branschen har jag kunnat både jobba på distans och på egen hand fortsätta att fördjupa mig i italienska. Jag haft förmånen att kunna bo under längre perioder i Rom på Circolo Scandinavo och Svenska Institutet. Ibland med ekonomiskt stöd från olika stipendiefonder vilket gett mig möjlighet att skriva två böcker. En italiensk historiker som jag lyssnar på varje vecka är Alessandro Barbero. Han är lite av Italiens Herman Lindqvist och hans föreläsningar finns på bland annat Spotify.

Just nu skriver jag en uppsats på kvartsfart som handlar om språkinlärning i ett kontrastivt perspektiv via primärt YouTube. Att skillnader är viktigare än likheter, språklig sett. Uppsatsen är på 18 sidor nu och jag hoppas kunna ventilera den efter sommaren vid Umeå Universitet.

Vad har du lärt dig?

Att man får flera själar om man lär sig flera språk, och att tänkandet är språkligt. Förmågan att tala, förstå och analysera andra språk är en skatt som ingen kan ta ifrån en. Jag har ännu aldrig träffat någon som inte har svarat mig ”jag skulle också vilja kunna tala italienska”. Det är fantastisk att komma till exempelvis Rom och mötas av leenden när man kan tala spontant med romarna. Jag får ofta svara på många frågor om hur det är i Sverige. Jag har även bestigit två av Italiens högsta berg, Monte Rosa och Gran Paradiso. På Monte Bianco kom jag dock aldrig till toppen, då det utbröt en snöstorm halvvägs…

Har du några råd att ge till nya studenter?

Magnus Westerberg_Foto: Magnus Westerberg
Foto: Magnus Westerberg

Som alumn deltar jag i språkstudions språkkaféer, som sedan pandemin fortfarande huvudsakligen sker online via Zoom. Det som förvånar mig är att inte fler studenter som läser italienska på grundnivå deltar. För det mesta är det alumner som dyker upp på de italienska språkkaféerna. När inte undervisningen är organiserad lär man sig italienska på ett annat sätt. Det är jätteviktigt att tala och säga fel. Det är fortfarande så barn lär sig språk utan att kunna grammatik. Man ska börja med något ämne som verkligen intresserar en för att komma vidare. För mig har tennis och skidåkning varit jätteviktiga. Stoppboll på italienska heter: ”la smorzata” eller ”la palla corta”.

 

Relateradelänkar:
Magnus Westerberg - tumblr.com
Circolo Scandinavo - Skandinavisk Förening i Rom
Publikationer

På denna sida