
Vad har du för utbildning? Vilket ämne har du läst på Romklass?
Jag har en fil kand i franska från Stockholms universitet. (Och är snart klar med min fil mag på Göteborgs Universitet). Sedan har jag en examen från Internationella samhällsvetarprogrammet i Växjö och en Master of European Studies från Lund.
Hur blev du intresserad av att fördjupa dig i språk?
Jag har alltid varit intresserad av språk, sedan barnsben. När det gäller franska tillbringade jag ett läsår på ett franskt gymnasium, där jag både lärde mig mycket och fick ett stort intresse för landet och dess språk.
Vad jobbar du med idag?
Jag arbetar som kommunikationsrådgivare på Kreab. Men ska inom kort börja som näringspolitisk expert på Almega.
Hur har utbildningen påverkat ditt nuvarande arbete?
Jag har haft stor hjälp av mina språkkunskaper genom hela mitt yrkesliv. När det gäller franskan ger det så klart förmåga att kommunicera med fransktalande på ett helt annat sätt än genom engelska. Men det handlar om mer än bara det mekaniska språket, det handlar även om att ha förståelse för och insikter i en annan föreställningsvärld, vilket är en enorm tillgång när man arbetar med människor från den fransktalande världen, vare sig det är kunder, kollegor eller på annat sätt. Eftersom jag dessutom skrivit rätt många böcker om internationella frågor har mina kunskaper i franska varit till stor hjälp.
Varför ska man läsa språk på universitetet?
För att lära sig ett språk på djupet bör man kombinera praktisk erfarenhet från språkområdet med universitetsstudier. Dels får man någon som verkligen bedömer ens uttal i detalj. Sedan ger det teoretiska kunskapen tillsammans med läsningen av litteratur en helt annan förståelse för språket.
Vad har du lärt dig?
Det var längesen jag läste på SU, men jag har som sagt återupptagit mina studier nu. Både då och nu har jag framför allt förbättrat min läsförståelse, utökat mitt ordförråd och förbättrat min förmåga att skriva idiomatisk franska. Sedan var det det där med uttalet. Det var aldrig någon fransman som sa till mig att jag hade ett problem med aspirerade klusiler (jag lät som en tysk, typ), men det fick jag höra på SU:s språklabb, vilket gjorde att jag kunde arbeta bort det.
Har du några råd att ge nya studenter?
Läs ett språk som inte är engelska men som ändå är stort. Och bli riktigt bra på det. Det öppnar dörrar och ger stora fördelar. Jag hade exempelvis aldrig fått möjlighet att jobba två år i Bryssel utan mina kunskaper i franska.