
Vad har du för utbildning? Vilket ämne har du läst på Romklass?
Jag har en kandidatexamen i antik grekiska.
Hur blev du intresserad av att fördjupa dig i klassiska språk och mer specifikt, antik grekiska?
Jag ville lära mig mer om filosofi och bestämde mig för att jag var tvungen att börja från början, med försokratikerna, innan jag kunde ta mig an Kant. Där blev jag kvar. Dessvärre, höll jag på att säga.
Vad jobbar du med idag?
Jag gör lite olika saker som har med litteratur att göra. Mest skriver jag kritik, i synnerhet i Dagens Nyheter, men jag håller även på en del med översättning – just nu översätter jag en roman av en tysk författare. Vid årsskiftet avslutade jag också ett tvåårigt förordnande som medlem i Nobelkommittén för litteraturpriset.
Hur har utbildningen påverkat ditt nuvarande arbete
Mycket! Dels har själva språkstudierna gjort mig uppmärksam på detaljer i texter, kanske framför allt i poesi. Hur påverkas en mening, en dikt, abstrakta saker som "stil" och "stämning" av faktorer som syntax, kommatering, upprepningar? Sådana frågor ställer jag mig jämt. Jag tror att det gör mig till en mer noggrann skribent och läsare.
Vidare har studierna fått mig att inte ta den moderna litteraturen så mycket för givet. Det är lätt att tänka att "litteratur" är en och samma sak i alla kulturer och tider, att en grekisk tragedi är mer eller mindre samma sak som en pjäs av Ibsen, men så är det inte. Litteraturbegreppet är förhållandevis nytt. Texternas funktionssätt och roll i samhället har förändrats oerhört, och fortsätter göra det. Den insikten återkommer jag ofta till. Historisera mera, som det heter.
Varför ska man läsa språk på universitetet?
För att det är roligt och för att man får ut något av det. Jag tycker att språkstudier ger perspektiv inte bara på det språk man ägnar sig åt, utan på mänskligt tänkande i det stora hela – hur tankar struktureras, hur världen tar form i språket och vice versa. Man blir också väldigt mycket bättre på sitt modersmål när man blir medveten om dess särart visavi andra språk. Personligen har jag också upplevt det som befriande att behöva fokusera på hårda fakta, i form av grammatiska regler och liknande. Det är skönt att behöva plugga in någonting och märka att det sedan sitter (någorlunda).
Har du några råd att ge nya studenter?
Hitta anledningar som får dig att stanna kvar, texter som du vill veta mer om, som får dig att verkligen vilja lära dig språket bättre. Använd flashcards.