Fanny Härgesta - Fotograf: Augustin Le Gall
Fanny Härgestam - Fotograf: Augustin Le Gall

Vad har du  för utbildning? Vilka ämnen har du läst på Romklass?

Jag har två kandidatexamina, en i franska och en i statsvetenskap. Jag har också en masterutbildning i journalistik.

Vad jobbar du med idag?

Journalist och författare. Jag är frilansande utrikesreporter främst för Sveriges Radio och Sveriges Television från Frankrike och Nordafrika. Jag har skrivit två böcker, och sedan 2016 arbetar jag på min tredje bok. Den handlar om högerpopulism i Frankrike och ska ges ut nästa år. Just nu sitter jag faktiskt i Paris och skriver på den.

Hur har utbildningen påverkat ditt nuvarande arbete?

Enormt mycket. Genom statsvetenskapen fick jag verktyg för att förstå politiska strukturer och skeenden. Genom språkstudierna blev jag bra på att läsa och skriva på franska, och jag lärde mig mycket om Frankrike. Dessutom mötte jag både kursare och lärare som alla var intresserade av samma sak som jag. Det var inspirerande.

Mina språkkunskaper hjälpte mig också rent praktiskt när jag började arbeta i Nordafrika efter mina studier. Jag hade aldrig lyckats bli utrikesreporter för Sveriges Radio i Nordafrika, eller skriva min första bok( om demokratiutveckling i Tunisien), om jag inte hade kunnat franska.  Dessutom hjälpte språket mig att bygga upp nätverk och få vänner på de platser som jag reste till och arbetade på. Kontaktnätet är kanske det viktigaste man har som journalist, och det möjliggörs i stor utsträckning genom språket. Visst kan man ha tolk men det är inte samma sak. Man kan aldrig komma lika nära människor genom tolk.

Varför ska man läsa språk på universitetet?

För att det är roligt. Och användbart. Jag tvekade länge för jag såg inte exakt vad språkstudier kunde ge. Jag tänkte att det var bättre att läsa någonting som var mer “rejält”.  Så jag läste statsvetenskap. Och även om det var givande så tyckte jag aldrig att det var särskilt roligt. Inte så att det kändes ett pirr i magen av energi när jag hukade mig över kurslitteraturen.

Efter några år bestämde jag mig ändå för att läsa franska. Jag kunde liksom inte låta bli. Och det var helt underbart. Mina studier gick bra eftersom jag tyckte det var oerhört roligt och då ansträngde jag mig. Sedan dess har jag alltid låtit mitt språkintresse guida mig i val av arbeten och ämnen inom journalistiken.  Det är ingen slump att jag jobbar med utrikesjournalistik. Till exempel, när jag valde att bosätta mig i Tunisien istället för Egypten var det till stor del på grund av språket. Jag behärskade franska men inte arabiska.

Vad har du lärt dig?

Att inte vara rädd att låta intresse och passion styra inriktningen för arbetet. Om du brinner för ett ämne har du goda chanser att lyckas inom det på olika sätt. Naturligtvis finns inga garantier. Med goda chanser, så som jag ser det.

Har du några råd att ge nya studenter?

1. Försök att inte stressa för mycket över framtiden. Jag oroade mig alldeles för mycket under studierna och det tog mycket energi.

2. Arbeta hårt. Jag blev bra på språk för att jag satt många timmar och tragglade, inte för att jag är någon sorts begåvning.

3. Ägna din dyrbara tid åt någonting som du verkligen är intresserad av. Ibland är det läskigt att inte veta om man kommer få jobb eller inte. Men det är värt att prova, tycker jag.