"Och var inte rädd för statistik, det ger verktyg för att kritiskt granska"

Ely Strömberg läste Kandidatprogrammet i Sociologisk samhällsanalys och Masterprogrammet i Sociologi. Ely är i dag doktorand i sociologi vid Amsterdams universitet.

Ely Strömberg
Ely Strömberg. Foto: Daniel Rossetti/Stockholms universitet

Berätta om ditt nuvarande uppdrag

Jag jobbar som doktorand i sociologi på Amsterdams universitet. Min forskning fokuserar på stereotyper och diskriminering i Europa, kopplat till arbetsmarknad, bostadsmarknad, och förskoleplatser. Jag använder experimentella metoder så som korrespondenstest kombinerat med ett intersektionellt perspektiv för att se hur faktorer som sexualitet, kön, etnicitet och religion interagerar med varandra.

Hur kom du dit du är idag?

Jag läste en kandidat i sociologisk samhällsanalys och en master i sociologi på Sociologiska institutionen på SU. Under mastern var jag på en sommarkurs på Europeiska universitetsinstitutet i Florens där jag blev introducerad till experimentell sociologi. Efter det jobbade jag som forskningsassistent i ett halvår på i ett projekt om karriärvägar i akademin på Institutet för social forskning (SOFI) vilket var ett väldigt bra sätt att få en insikt i hur det är att jobba med forskning.

Varför tycker du att man ska läsa sociologi?

Bra sociologi har en potential att ifrågasätta det vi tar för givet, och inse att mycket av det vi ser som fakta egentligen är socialt konstruerat. Att läsa sociologi är också ett sätt att få en djupare förståelse för aktuella fenomen som global uppvärmning och digitala medier, men teorierna en läser ger också en inblick i samhällets historiska utveckling. Jag läste olika kurser innan jag började på kandidaten och tycker sociologin har en bra balans, mer kritisk och teoretiskt driven än t.ex statsvetenskap och nationalekonomi, men samtidigt mer direkt applicerbar på aktuella problem än humaniora.

Vilken nytta har du haft av dina sociologistudier i arbetslivet?

Som doktorand har jag förstås konstant användning av de kunskaper jag fick i utbildningen, och det var också ett formellt krav att ha en masterexamen för att bli antagen. Projektet jag jobbar i är interdisciplinärt så jag bidrar med ett sociologiskt perspektiv i diskussioner med ekonomer, statsvetare och socialpsykologer.

Vad har du för tips till våra nuvarande och kommande studenter?

Dra nytta av utbildningens bredd för att hitta det som intresserar dig. Beroende på program har du möjlighet att läsa två eller tre terminer andra kurser som ger dig möjlighet att skapa din egen profil. Och var inte rädd för statistik, det ger verktyg för att kritiskt granska mycket av det som lyfts fram som säkra fakta i media.

 

På denna sida