"Sociologi har hjälpt mig att förstå hur samhällen fungerar och mänskligt beteende"

Erik Antonsson läste både kandidatprogrammet och masterprogrammet i Sociologisk Samhällsanalys. Nu jobbar han som analytiker på Myndigheten för Vård- och omsorgsanalys.

Erik Antonsson, alumn i sociologi
Erik Antonsson. Foto: Timothy Hallgren

Berätta om ditt nuvarande uppdrag!

Jag är analytiker på Myndigheten för Vård- och omsorgsanalys. Myndigheten är en oberoende och renodlad analysmyndighet som ska följa upp och utvärdera svensk sjukvård, tandvård och omsorg utifrån ett patient-, brukar- och medborgarperspektiv. Mina arbetsuppgifter som analytiker innefattar bland annat att utföra datainsamling och analyser samt att presentera resultaten i text i form av rapporter. På myndigheten arbetar vi mycket i team och har ofta en bredd av kompetenser där sociologi har en given plats. 

Hur kom du dit du är idag?

Jag gick programmet för sociologisk samhällsanalys på både grund- och avancerad nivå. Under och efter utbildningen var jag bland annat forskningsassistent, något som jag tror är ett bra sätt att bygga upp sin erfarenhet. Under den närmaste tiden jobbade jag i kortare projekt på både myndigheter och inom akademin för att sedan hitta mitt nya ”hem” på Vård- och omsorgsanalys.

Varför tycker du att man ska läsa sociologi?

Som sociolog har man ett otroligt brett perspektiv, samtidigt som man kan ha ett smalare och mer fokuserat perspektiv när det behövs. Detta ser jag som en stor fördel och att man kan erbjuda något unikt ute i arbetslivet. På ett mer personligt plan tycker jag även att sociologi har hjälpt mig att bättre förstå hur samhällen fungerar och mänskligt beteende i en större kontext, även om det är komplext.

Vilken nytta har du haft av dina sociologistudier i arbetslivet?

Framförallt de metodkunskaper som jag fått genom utbildningen, detta är ofta väldigt uppskattat ute i arbetslivet. Vidare är det breda sociologiska perspektivet något som jag bär med sig och något som jag har nytta av, om ibland mer i periferin, beroende på arbetsplats. 

Vad har du för tips till våra nuvarande och kommande studenter?

Det allra viktigaste är att hitta ett ämne som man verkligen brinner för. Sociologi kan kombineras med andra ämnen på ett väldigt bra sätt och ju tidigare man vet vad man vill göra desto bättre. Ett annat tips är att lära känna sina medstudenter och hjälpa varandra under studiernas gång, t.ex. genom att vara bollplank, dessutom kommer studietiden både bli roligare och trevligare. 
 

På denna sida