Tillgodoräknande

Du som är antagen som student vid Stockholms universitet kan ansöka om tillgodoräknande om du tidigare har läst en kurs eller delkurs med innehåll som överlappar den kurs du är antagen till och inte vill läsa samma kursinnehåll igen. I en examen på avancerad nivå kan du max få tillgodoräkna dig 30 hp från kurser på grundnivån. Du kan i ett tillgodoräknande inte använda kurser som ingår i din behörighetsgivande examen. Självständigt arbete inom yrkesutbildning kan bara användas i en examen.

 

Du ansöker om tillgodoräknande digitalt via Ladok för studenter. När du loggat in klickar du på ”Tillgodoräknande”. Du gör en ansökan per kurs. Om du avser att ansöka om tillgodoräknande för del av kurs (delkurs/modul) räknas det i Ladok som en kurs.

För en komplett ansökan krävs:
För att vi ska kunna fatta ett beslut om tillgodoräknande behöver du bifoga följande handlingar till din ansökan:

  1. Kopior av kursbevis, studieintyg eller motsvarande där det framgår vad du läst för kurs, vid vilket lärosäte, när i tid, på vilken nivå, hur många poäng och ditt betyg.
  2. Litteraturlista och kursplan, både för kurser du ansöker om att tillgodoräkna och för kurser som du ansöker om att få tillgodoräknade. Kursplaner för kurser som du läst vid Stockholms universitet kan du söka fram och ladda ner från Planarkivet. För vissa kurser kan du också söka fram och ladda ner litteraturlistor.* Saknar du litteraturlista eller kursplan för kurser du läst vid andra lärosäten, kontakta ditt tidigare lärosäte. 
  3. Om ansökan gäller en uppsatskurs behöver du också bifoga en kopia av uppsatsen.
  4. Sammanfatta till sist alla bilagor i en förteckning och numrera bilagorna.

Observera att du själv ska ange vilken kurs som ska tillgodoräknas och som därmed motsvarar den kurs du redan läst!

Se instruktionsfilm som visar hur du ansöker om tillgodoräknande i Ladok:
Ansök om tillgodoräknande - film

* Just nu pågår ett arbete med att ladda upp äldre litteraturlistor i Planarkivet. Om den lista du söker ännu inte finns, vänligen kontakta aktuell utbildningsadministratör.

 

Handläggningstiden är upp till två månader från det tillfälle att en komplett ansökan inkommer. Beslutet fattas av för utbildningen ansvarig studierektor i enlighet med Regler och handläggningsordning för tillgodoräknande vid Stockholms universitet. Observera att vid inkomplett ansökan kommer du ombes komplettera och handläggningstiden förlängas ytterligare. Det är därför viktigt att ansökan är komplett vid ansökningstillfället. 

 

I en examen kan inte samma kurs ingå två gånger, därför räknas den tillgodoräknade kursen endast en gång. 

Observera att CSN ej beviljar studiemedel för tillgodoräknade högskolepoäng.

Vid tillgodoräknande inom program som följer en bestämd studiegång kan inte alltid den faktiska utbildningstiden förkortas. Om möjligt erbjuds du som student att direkt fortsätta till nästföljande kurs. I annat fall beviljas du studieuppehåll tills nästa kurstillfälle. 

Ett beviljat tillgodoräknande ska alltid följas upp med en individuell studieplan som upprättas av studievägledare på vår institution.

Tillgodoräknande av kurs läggs in i Ladok med omdömet tillgodoräknat (TG). 
Om du får avslag kan beslutet överklagas. Ett beviljat tillgodoräknande dokumenteras i Ladok och kan inte ångras.

 

Beslut om tillgodoräknande av utbildning eller yrkesverksamhet får överklagas till Överklagandenämnden för högskolan. (12 kap. 2 § högskoleförordningen). Beslutet får överklagas av dig som beslutet angår, om beslutet är till din nackdel. (42 § förvaltningslagen).

Överklagandet ska vara skriftligt och skickas till Stockholms universitet, Registrator, 106 91 Stockholm eller registrator@su.se. Överklagan ska dock ställas till Överklagandenämnden för högskolan.

I din överklagan ska du ange vilket beslut som överklagas och på vilket sätt du anser att beslutet ska ändras.

Överklagandet ska ha kommit in till Stockholms universitet inom tre veckor från den dag då du tagit del av beslutet från Stockholms universitet.

 

Kontakt

För frågor om tillgodoräknande: tillgodo@specped.su.se.  
För funderingar kring studieplanering, kontakta våra studievägledare: Kontakt.

På denna sida