Nytt forskningsprojekt om utmaningar för EU:s klimatomställning

Karin Bäckstrand har beviljats medel av Formas för ett 4-årigt projekt (9 992 900 kr) med titeln Utmaningar för EU:s klimatomställning: ledarskap för en effektiv och rättvis transformation till en klimatneutral union i en tid av turbulens, kris och politisk konflikt. Utmaningar för EU:s klimatomställning: ledarskap för en effektiv och rättvis transformation till en klimatneutral union i en tid av turbulens, kris och politisk konflikt.

Medverkande forskare är Matilda Miljand och Maximilian Wanner på Statsvetenskapliga institutionen på Stockholms universitet samt Sebastian Oberthür på Brussels School of Governance vid VU Brussels och Charles Parker på Statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet.

 

Den senaste IPCC-rapporten varnar för de katastrofala effekterna av klimatförändringarna där länders nuvarande klimatåtagande är långt ifrån tillräckliga för att nå Parisavtalets mål att begränsa temperaturökningen till 1,5°C jämfört med förindustriell tid. Trots att EU är världens tredje största utsläppare av växthusgaser efter Kina och USA kan EU ses som klimatpolitisk pionjär med dess unika överstatliga klimatlagstiftning och ambitiösa reformprogram - den europeiska gröna given. Den gröna given syftar till en genomgripande samhällsomvandling för att minska EU:s fossilberoende, accelerera förnybar energi, stärka EU:s konkurrenskraft genom en grön industrialisering och cirkulär ekonomi. Möjligheterna att uppnå klimatneutralitet till 2050, de kommande klimat – och energimålen för 2040, genomförandet av den europeiska gröna given och EU:s senaste klimatpaket -"Fit for 55"- kompliceras av turbulens. Närvaron av flera kriser - såsom kriget i Ukraina, Covid-19, energikrisen och den ekonomiska recessionen - påverkar den systemövergripande klimatomställningen som krävs.

Detta projekt undersöker EU:s och tre medlemsstater (Sverige, Tyskland, Polen) ansträngningar för att påskynda den klimatomställningen i en tid av geopolitiska maktskiften och inför 2024 år val till Europarlamentet samt en val av en ny Europeisk kommission. En kombination av kvalitativa och kvantitativa metoder kommer att användas såsom dokumentanalys, enkäter och intervjuer med tjänstemän på kommissionen samt nationella parlamentariker och experter på nationella myndigheter.  Syftet är att undersöka hur implementeringen av EU:s senaste klimatpaket påverkar EU:s förmåga att uppnå en effektiv och rättvis övergång till klimatneutralitet i linje med Parisavtalets mål och under förhållanden av turbulens och multipla kriser. Genom att undersöka (1) effektiviteten och genomförandet av klimatpaketen, EU:s möjligheter att nå sina mål och vidmakthålla sin roll som global klimatledare, (2) de politiska konflikterna och implementeringsutmaningarna, och (3) konsekvenserna för en rättvis omställning som stärker medborglig legitimitet, bidrar detta projekt till förståelse för både de politiska konfliktlinjerna och policyförslagen för EU:s transformation mot världens första klimatneutrala kontinent till 2050. Ett centralt bidrag är att tillhandahålla policyrelevant kunskap och rekommendationer för hur EU:s klimatomställning kan accelereras, göras mer effektiv och rättvis samtidigt som den medborgerliga legitimiteten stärks.

I projektet deltar forskare i statsvetenskap, EU studier, miljöpolitik, internationella relationer med expertis på EU:s miljöpolitik, nationell och internationell klimatpolitik, och riskforskning.

 

Projektet leds av Karin Bäckstrand Statsvetenskapliga institutionen på Stockholms universitet.  

 

Läs mer om Karin Bäckstrands forskning här.

Läs mer om Matilda Miljands forskning här.

Läs mer om Maximilian Wanners forskning här