Forskningsområde: Östersjöns avrinningsområde

Mänskliga aktiviteter bidrar till flera förorenande belastningar i havet. Vid Östersjöcentrum studeras transporten av olika typer av föroreningar, som näringsämnen eller miljögifter, från land till hav.

Estuarium

Med hjälp av modellering kombinerar och bearbetar vi data från flera forskningsområden för att storskaligt se den mängd kol, näringsämnen och miljögifter från diffusa källor eller punktkällor i Östersjöns avrinningsområde som når havet. Vi undersöker också processer som medför att lagrade näringsämnen och miljögifter i avrinningsområdet och i havsbottnar frigörs, och vilka faktorer som styr hur dessa “lager” ligger fast eller sätts i rörelse och vad som påverkar flödet till kustvattnet. Studier som skattar transport av olika ämnen är också viktiga för möjligheten att bedöma deras effekt i kustmiljön och i öppet hav.

Inom det här området studerar vi också de olika förvaltningsprocesser som är tänkta att påverka utsläpp och transport av kol, näringsämnen och miljögifter, och identifierar ytterligare åtgärder som behövs eller kunskapsluckor som hindrar utvecklingen av åtgärder. Den typen av information behövs på alla beslutsfattande nivåer i Östersjöregionen.

 

Pågående forskningsprojekt

I avrinningsområdet finns lagrade mängder av näringsämnen som, om de frisätts, kan motverka minskningar av olika åtgärder, och därmed äventyra möjligheten att nå miljömål för Östersjön. Detta forskningsprojekt kommer att skatta storleken på dessa “lager” av kväve och fosfor på regional skala, hur stort bidraget är till nuvarande och framtida belastning under olika förvaltningsscenarier, och vilka övergödningseffekter som uppstår i havet. 

Läs mer om 'Den historiska näringstillförselns påverkan'

Detta forskningsprojekt analyserar den vetenskapliga grunden för de indikatorer och åtgärder som föreslås enligt europeiska kemikalie- och vattenrelaterade direktiv. Det utvärderar också möjligheterna att förbättra samstämmighet och kopplingar i EU:s lagstiftning och användning av icke-bindande rättsliga instrument för att genomföra vetenskapligt riktiga processer.

Läs mer om EUwater

CHEMPACT syftar till att bidra till att minimera risker för människors hälsa och miljön, kopplade till kemikalier i vattenmiljön som överförs från tätorter via reningsverk i Östersjöns avrinningsområde. Vi kommer att sammanställa, analysera och visualisera publicerade data om uppmätta koncentrationer av föroreningar i avloppsvatten. Vi kommer också att granska litteraturen om relaterade ekotoxikologiska effekter och förmedla resultat och slutsatser till intressenter.

Läs mer om CHEMPACT

I detta projekt är målet att utveckla ny kunskap om hur hästtäta och nedtrampade hästhagar påverkar vattenmiljön, och att bidra med en vetenskaplig grund för åtgärder på hästgårdar för att minska näringsförlusterna från hästskötsel. På ett antal hästgårdar i Stockholm- och Uppsalaområdet kommer näringsförluster från hagar att kvantifieras genom vattenprover från närliggande vattendrag, och fosforansamlingar i hagarna kommer att kvantifieras från markprofiler. För att komplettera mätningarna kommer vi även intervjua hästhållare om bland annat hästgödselhantering, utfodringsrutiner och hur mycket tid hästarnas är ute i hagarna.

Läs mer om projektet

Andra delar av vår Östersjöforskning

Våra forskare arbetar med Östersjöns miljöutmaningar hela vägen från källa till hav.

Läs mer om vår forskning längs kusten och i det öppna havet här.

På denna sida