Historisk insamling av makroalger

För första gången på flera decennier görs en stor insamling av makroalger för att uppdatera herbariet på Naturhistoriska riksmuseet.

Det råder brist på makroalgsexpertis i Sverige. Naturhistoriska riksmuseets har inte haft någon makroalgsspecialist på flera decennier, vilket har lett till att samlingarna inte har uppdaterats, och det saknas flera arter som etablerat sig i svenska vatten på senare år, som till exempel sargassosnärja och ostrontjuv.

Nu tar museet hjälp av två av landets experter, Lena Kautsky vid Stockholms universitets Östersjöcentrum och Ellen Schagerström vid Göteborgs universitet, för en expedition där man hoppas kunna samla in flertalet av de arter som finns vid svenska Västkusten.

– Vi samlar in allt vi hittar, och räknar med runt 60 arter, säger Lena Kautsky.

Materialet kommer att artbestämmas, pressas och katalogiseras för att sedan inlemmas i museets algherbarium.

En insamling ger en tidsbild av hur det ser ut just nu, och samlingarna är viktiga bland annat för att de ger biologer en möjlighet att se bakåt i tiden.

– Med hjälp av det som finns i samlingarna kan vi förstå varför vissa förändringar i naturen har skett. Man kan göra analyser på materialet även i efterhand för att mäta förekomsten av till exempel tungmetaller och andra miljögifter.

– Vi hoppas förstås också hitta någon ny art, som ännu inte finns på listan över alger i Sverige, säger Lena Kautsky.

Text: Michaela Lundell

 

Läs mer i pressmeddelandet från Naturhistoriska riksmuseet.