KOMMENTAR: Ett förslag som bör dras tillbaka

Östersjöcentrum har skickat in synpunkter på EU-kommissionens förslag till att försvaga den fleråriga förvaltningsplanen för fisket i Östersjön. Centret anser att EU-kommission bör dra tillbaka förslaget.

I sak innebär förslaget ett större risktagande för fiskbestånden och miljötillståndet i Östersjön. Dessutom var processen som ledde fram till förslaget undermåligt. Bland annat analyseras inte de socio-ekonomiska konsekvenserna efter första året av att högre risktagande, än mindre konsekvenserna för de kommersiellt fiskade bestånden sill, strömming, torsk och skarpsill, eller miljön.

Kommissionens motivering till förslaget bygger på en feltolkning av det vetenskapliga underlaget. Den bygger dessutom på en bristfällig förståelse av planens struktur och logik.

Nedgången för de flesta fiskbestånd som omfattas av planen tyder på att en ändring av planen bör syfta till att få den tydligare, skarpare och mer bevarandeorienterad, i stället för att öka ett risktagande som redan visat sig få ödesdigra konsekvenser.

Läs hela Östersjöcentrums yttrande här:

Feedback to the EU Commission proposal to amend the Baltic MAP

Östersjöcentrum har tidigare skrivit om förslaget, bland annat här:

Ökat risktagande med Östersjöns strömming